banner-image

Oporavlja se EU proizvodnja svinja

Iako je istraživanje u decembru prošle godine zabeležilo pad u proizvodnji rasplodnih svinja u Evrpskoj uniji od 1,7 odsto, ukupna proizvodnja svinjskog mesa porasla je jedan odsto u prvoj četvrtini 2016. godine, navedeno je pre par dana u biltenu  “Kratkoročni izgledi za ratarske kulture, mlečnu i mesnu industriju”.  

Kada je reč o razvoju stočnog fonda svinja, Nemačka, Danska, Holandija, Austrija, Mađarska, Rumunija i Belgija zabeležile su pad u proizvodnji u prvoj četvrtini 2016. godine. Ostale članice EU, kao Velika Britanija, Španija, Portugalija i Francuska, kao i Italija, i dalje imaju povećanje proizvodnje u posmatranom periodu uprkos niskoj ceni svinjskog mesa u 2015. Poljska je imala veoma značajnu redukciju u stočnom fondu od blizu 15 odsto, ali i dalje uspeva da poveća neto proizvodnju zahvaljujući uvozu prasadi i svinja.

Ovi suprostavljeni trendovi su rezultat različitih strategija i ekonomskih poltika između članica EU. S obzirom na to da kašnjenje u reprodukciji stada na proizvodnju utiče sa zakašnjenjem od nekoliko meseci, očekuje se da EU proizvodnja svinja krene slabijim tempom u drugoj polovini godine. Kao posledica, očekuje se da se proizvodnja svinjskog mesa u 2016. godini stabilzuje na oko 23,4 milion tona uprkos pozitivnim povratnim informacijama sa izvoznih tržišta i prvim naznakama oporavka cena svinjskog mesa. 

(Agrosmart)