banner-image

Monsanto se ne da Bajeru ni za 65 milijardi dolara

Monsanto je objavio da je povećana ponuda od nemačkog hemijskog koncerna Bajer (Bayer) „nedovoljna“, ali da ostaje otvoren za pregovore kako bi se zaključio posao.

Američki proizvođač genetski modifikovanog semenja je naveo da je Bajerova prošlonedeljna ponuda od 125 dolara po deonici u odnosu na prethodnih 122, „finansijski nedovoljna“ da osigura postizanje sporazuma.

Ipak, američka kompanija je ostavila „otvorena vrata“ za razgovore, dodajući da nema garancija da će dogovor biti i postignut.

Bajer, koji ne odustaje od preuzimanja Monsanta, prošle nedelje je povećao ponudu na oko 65 milijardi dolara. Revidirana ponuda predstavlja premiju od 40 posto na vrednost deonica Monsanta.

Bajer je izrazio spremnost da, ako bude potrebno, izvrši određene obaveze prema regulatorima, kako bi se moguće preuzimanje Monsanta sprovelo, tako što je ponudio 1,5 milijardi dolara kao naknadu u slučaju neuspeha dogovora zbog propisa o zaštiti tržišne konkurencije, čime je potvrdio da je siguran u uspešan ishod pregovora.

(SEEbiz)