banner-image

Šećerana u Senti: Ključ u rukama antimonopolske komisije

Sudbina fabrike šećera TE-TO u Senti, pošto su je doskorašnji vlasnici iz italijanskog SFIR-a prodali kompaniji „Sunoko” u sastavu „MK grupe”, potpuno je neizvesna i s velikim nestrpljenjem iščekuje se odluka u postupku koju vodi Komisije za zaštitu konkurencije. Po dopisu Komisije, koji je predsednik senćanske opštine Rudolf Cegledi predočio na sednici Skupštine opštine koja se bavila problematikom šećerane, odluka da li se „Sunoku” odobrava preuzimanje senćanske fabrike ili ne uslediće do kraja nedelje.

Odbornici su bili u prilici da podrobnije informacije o stanju u fabrici šećera TE-TO i onom šta se može očekivati u narednom periodu, nakon više od četiri meseca od prodaje fabrike, čuju iz prve ruke – od generalne direktorke fabrike šećera TE-TO Teodore Deak i generalnog direktora kompanije „Sunoko” mr Ljubiše Radenkovića.

Teodora Deak je izjavila da je prodaja fabrike „Sunoku” 16. marta ove godine od italijanskog vlasnika usledila tako brzo da je šokirano bilo i samo rukovodstvo fabrike, koje nije znalo da će do prodaje doći jer je pre toga ugovorena setvu šećerne repe s proizvođačima na 10.500 hektara za narednu kampanju. Uz to, dve trećine članova Upravnog odbora iz redova italijanskog vlasnika odmah su otišli iz zemlje, a ostali su samo direktorka Deak i jedan nezavisni član.

Nakon toga, do 10.maja u fabrici su nastavljeni remont i pripreme za kampanju, ali je novi šok usledio kada su račun preduzeća blokirale banke za potraživanja vredna 1,2 milijardu dinara, od kojih neka dospevaju tek 2017. godine. Teodora Deak je rekla da su banke na ime potraživanja blokirale sav šećer u skladištima i kompletnu imovinu dok nisu namirili najveći deo potraživanja, najpre 470 miliona dinara, a još 500 miliona će takođe moći da se podmiri. Ali preostaje još 270 miliona dinara dugovanja poveriocima, od kojih najveći deo, oko 75 miliona dinara, potražuje „Srbijagas”.

Po rečima direktorke Deak, fabrika je prethodne dve godine radila s gubitkom i evidentna je bila potreba za obrtnim kapitalom, ali su, nasuprot takvim prilikama, kreditna zaduženja izmirena i fabrika više nema kredita. Ona je dodala da su do 16. maja radnici bili poslati na odmor i korišćenje slobodnih dana, a da su od juna na plaćenom odsustvu.

Generalni direktor kompanije „Sunoko” mr Ljubiša Radenković je pojasnio da je „Sunoko” kupio akcije fabrike šećera TE-TO, ali po Zakonu o zaštiti konkurencije nema pravo upravljanja firmom dok to ne odobri Komisija za zaštitu konkurencije.

– Kada su isplaćeni, bivši vlasnici su se povukli iz fabrike, novi vlasnik nema prava da upravlja, nego to čini aktuelni menayment šećerane, što znači da je sve što se do danas dešava pod upravljanjem, kontrolom i nadzorom ljudi zaposlenih u fabrici i nije bilo nikakvih kadrovskih promena – kaže Radenković. – Komisija za zaštitu konkurencije ima rok od četiri meseca od dana podnošenja zahteva za preispitivanja tog poslovnog poduhvata i praktično taj rok ističe krajem ovog meseca, a po svoj prilici, oni će do tog roka odluku i doneti.

Odluka Komisije za zaštitu konkurencije može biti pozitivna, da se „Sunoku” odobri kupovina fabrike i preuzimanje upravljanja njome, a može biti i negativna. Radenković pojašnjava da će, u slučaju negativne odluke, to samo značiti da će firma i dalje morati samostalno da upravlja poslovanjem, a vlasnik, koji u tom slučaju nema upravljačka prava, imaće obavezu da je u nekom roku preproda nekom trećem.

Sva repa biće preuzeta i plaćena

Ni posle dobijanja odluke, za koju prvi čovek „Sunoka” Ljubiša Radenković veruje da će biti pozitivna, po njegovim rečima, to još uvek ne znači da su svi problemi rešeni.
– Vlasnik „MK grupe” će proanalizirati aktuelno stanje, mnogo je vremena izgubljeno, fabrika nije pripremljena, nije nabavljen potreban repromaterijal za kampanju – kamen, koks, maziva i drugo, neophodno za rad, tako da će verovatno u prvoj ili drugoj nedelji avgusta praviti procena šta i kako dalje organizovati, ali na takav način da nijedan proizvođač šećerne repe koji ima ugovor sa senćanskom šećeranom ni na koji način ne bude oštećen. To znači da će oni koji budu predali šećernu repu sigurno biti isplaćeni na vreme, možda čak i bolje nego što je ugovoreno, baš zato da bi bili uvereni u to da za njih nema rizika u saradnji s kompanijom „Sunoko” i senćanskom fabrikom – kategoričan je Radenković.

(Dnevnik)