banner-image

EU odobrila Monsantovu i Bajerovu GM soju

Evropska komisija je u petak odobrila uvoz Monsantove genetski modifikovane soje „Roundup Ready 2 Xtend“, i to nakon meseci odlaganja koja su usporila izlazak ovog proizvoda na tržište planiranog za proleće ove godine, javila je agencija Rojters.

Ova odluka sada daje otvoren put za masovno sejanje ovog proizvoda sledeće sezone i otklanja prepreku severnoameričkim poljoprivrednicima i trgovcima semenom, koji moraju da vode ozbiljnu evidenciju nedozvoljenih biotehnoloških svojstava koji mogu da remete trgovinu. Najveći svetski uvoznik – Kina, je ranije ove godine takođe odobrila uvoz ovog proizvoda.

EU je drugi najveći svetski uvoznik semena soje, te je prema mišljenju analitičara ovo bio očekivan ishod koji ipak neće imati ozbiljan uticaj na pregovore o spajanju kompanije Monsanto sa nemačkom kompanijom Bayer AG, čija je primamljiva otkupna ponuda od 64 milijarde dolara odbijena prošle nedelje. Ipak, ovo je ključna pobeda za američkog giganta Monsanto nakon toliko meseci odlaganja i sveprisutne kontroverze oko toga da li je glifosat, hemikalija u njihovom popularnom „Roundup“ herbicidu, kancerogen.

Monsanto očekuje da ovo seme bude zasađeno na 15 miliona jutara sledećeg proleća, dok se već za 2019. godinu očekuje da ovaj broj skoči na 55 miliona jutara.

Evropska komisija je takođe odobrila i „CropScience“ seme soje nemačke kompanije Bayer. Ipak, nije postignut potpuni sporazum oko ovog proizvoda, tako da će se ova GMO soja moći koristiti samo za ljudsku i životinjsku ishranu, ali ne i za setvu unutar EU.

„Svaki od ovih GMO proizvoda biće strogo praćeni i označeni po svim pravilima EU“, rečeno je u zvaničnoj izjavi Evropske komisije.

Evropska unija svake godine uveze na desetine miliona tona GMO useva i proizvoda koji se koriste u životinjskoj ishrani. Ovo pomenuto odobrenje EU za uvoz GMO proizvoda kompanija Monsanto i Bayer važiće narednih deset godina.

B. Džinić