banner-image

Milioni za zaštitu od sunca, grada…

Sve do polovine oktobra ove godine poljoprivrednici koji bi da nabave novu opremu, mehanizaciju ili materijal za zaštitu biljaka od bolesti, štetočina, korova, grada, niskih i visokih temperatura, moći će da konkurišu kod Uprave za agrarna plaćanja za bespovratnu pomoć vrednu do tri miliona dinara.

Podsetimo, i ova vrsta pomoći predviđena je Pravilnikom o podsticajima za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu biljnu proizvodnju, a zahtevi se, kao i za sve druge vrste podsticaja definisane ovim dokumentom, podnose Upravi do 15. oktobra.

Iz agrarne kase pomoć poljoprivrednicima će se davati za nabavku protivgradnih mreža, nosača za protivgradne mreže, žičane ograde za ograđivanje voćnjaka… Takođe, za materijale za pokrivanje povrtarskih i voćarsko-vinogradarskih kultura i cveća, zarad zaštite od mraza (agrotekstil), trogodišnje malč folije za jagodu, materijale za pokrivanje voćarsko-vinogradarskih kultura, povrća i cveća, kako bi se  zaštitili od visokih temperatura (mreža za senčenje).

Poljoprivrednici mogu da računaju i na bespovratna sredstva za nabavku traktorskih prskalica, priključnih traktorskih kosačica i mašina za košenje i sitnjenje biljne mase između redova u voćnjaku i vinogradu. Na spisku su i mašine za aplikaciju herbicida u zoni reda, atomizeri, rotositnilice (rotofreze), frostbusteri gorionici (priključna mašina) i zadimljivači (fogeri).

Kako se navodi u Pravilniku, subvencionisanje nabavne cene opreme za navodnjavanje je 40 do 55 odsto iznosa cene bez PDV-a. Za podsticaje mogu konkurisati fizička lica, odnosno nosioci registrovanog komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici i pravna lica u koja spadaju privredna društva, zemljoradničke zadruge, srednje škole i naučno-istraživačke organizacije iz oblasti poljoprivrede.

Uslov je da su realizovali investicije za koje su mu odobreni podsticaji po zakonu o podsticajima, da nemaju dugovanja prema resornom ministarstvu po osnovu ranije ostvarenih podsticaja, kredita I subvencija, da za tu investiciju nisu tražili novac na drugom mestu i da ne duguju za porez. Iznos pojedinačnog računa mora da bude veći od 50.000 dinara, dobavljač i ponuđač ne mogu biti povezana lica, a oprema, odnosno mehanizacija se ne sme otuđiti najmanje tri, odnosno pet godina. Uslov je i da investicija mora biti realizovana u periodu od 16. oktobra prošle godine do dana podnošenja zahteva.

(Agrosmart)