banner-image

Rastu cene svinjskog mesa u EU

Nasuprot prošloj godini, cene svinjskog mesa u Evropskoj uniji su tokom ove letnje sezone u porastu. Nakon nešto slabijeg početka 2016. cene su konstantno rasle od kraja aprila i usko pratile razvoj cena na američkom i kanadskom tržištu, navodi portal Pig333, specijalizovan za ovu vrstu proizvodnje i tržišta.

Evropske cene svinjskog mesa su prestigle one prošlogodišnje već polovinom maja i dostigle iznos od 150 evra za 100 kilograma sredinom juna.

Uzrok za ovaj rast cena je i povećanje izvoza u Kinu, što je dalo i određeno „olakšanje“ evropskom tržištu i čvršćem balansu između evropske ponude i potražnje.

Posle povratka na prosečan nivo početkom januara 2016. cena svinjetine se stabilizovala između februara i kraja maja, da bi se blago povećala već početkom juna, što je suprotno sezonskom trendu.

Od 90.000 tona ponuđenih privatnim skladištima otvorenim u januaru ove godine, samo 2.000 tona je ostalo u zalihama do kraja maja.

Potrošnja svinjskog mesa u EU je dostigla 32,5 kg po glavi stanovnika u 2015. godini, skoro kilogram više u odnosu na 2014.

Prateći povećanje cena mesa i izvoza EU u 2016. godini, očekuje se smanjenje potrošnje po glavi stanovnika za 1,6 odsto, dok se njena stabilizacija, koja će biti manje-više u ravni sa trendom u poslednjih deset godina, očekuje naredne godine.

B. Dž.