banner-image

I poslanici zabrinuti za cenu kukuruza

Na današnjoj sednici Odbora za poljoprivredu skupštine Srbije razmatrano je trenutno stanje useva, problemi u otkupu i skladištenju pšenice, ali i smernice za plaćanje pšenice na bazi kvaliteta.

Kao zaključak navedeno je da se omogući finansiranje rada Kompenzacionog fonda, zatim da se nastavi subvencionisanje skladišnine i pomogne izgradnja skladišta porodičnim gazdinstvima i zadrugama, da država razbije monopol.

Jedan od zaključaka je i da se neutrošeni iznos sredstava u Ministarstvu poljoprivrede iskoristi za otkup kukuruza u predstojećoj berbi, jer se očekuje pad cene zbog najave velikih prinosa.

Bilo je reči i o tome da je potrebna izmena Strategije razvoja poljoprivrede, kao i rešavanje problema oko odjave grla goveda koji nastaju uglavnom zbog tehničkih problema na terenu, pa poljoprivrednici neretko budu žrtve i njihovo gazdinstvo odlazi u pasivni status.

Takođe, na odboru je upućen predlog Ministarstvu poljoprivrede da se subvencije za nabavku mehanizacije ne uplaćuju kao refundacija nego kao učešće, ali i da se sredstva namenjena za IPARD fondove usmere za saniranje štete od posledica nodularnog dermatitisa.

Šest miliona tona žutog zrna

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Zoran Rajić izjavio je danas da se ove godine može očekivati proizvodnja kukuruza od oko šest miliona tona, suncokreta oko pola miliona, soje 480.000 tona i šećerne repe oko 2,4 miliona tona.

Rajić je, na sednici parlamentarnog Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu rekao da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji pod kukuruzom zasejano 1.020.273 hektara, što je za 10.000 hektara više nego prethodne godine.

Pod suncokretom je zasejano 202.408 hektara, što je značajno više u odnosu na prošlu godinu, kada je pod tom kulturom zasejano oko 166.000 hektara, izjavio je Rajić.

Rajić je naveo da je pod sojom zasejano 185.756 hektara, što je na prošlogodišnjem nivou, a pod šećernom repom 49.301 hektar, što je za 7.000 hektara više nego lane.

U Registru javnih skladišta je trenutno jedno pravno lice – Preduzeće za preradu prehrambenih proizvoda i trgovinu na veliko i malo „Sto posto“ iz Beograda, sa skladišnim prostorom kapaciteta 11.000 tona, kome ističe licenca do kraja meseca, rekao je Rajić. U proceduri licenciranja su dva skladišta – „Žitopromet“ iz Rume sa kapacitetom 4.500 tona i „Gazda ipo“ iz Beograda sa kapacitetom od 11.000 tona.

Sami ćemo sebi prodavati kukuruz

Predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić izjavio je da poljoprivrednici očekuju da će im nadležni pomoći da dobiju svoje tržište, što će moći da se ostvari ukoliko se uveća stočni fond.

„Sami sebi ćemo prodavati kukuruz, pšenicu i ostalo“, rekao je Jakšić.

On je ocenio da bi trebalo subvencionisati poljoprivrednike kojima je poljoprivreda osnovna delatnost, ali ne i one kojima je dodatna delatnost

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Nenad Budimović izjavio je da je ove godine žetva obavljena na oko 595.000 hektara, sa prinosom od 2,88 miliona tona, I ocenio da je kvalitet pšenice dobar.

„Sa zalihama od prošle godine od oko 300.000 tona, možemo da kažemo da raspolažemo sa 3,1 milion tona hlebnog žita“, rekao je Budimović i dodao da je ove godine, u odnosu na desetogodišnji prosek, za 17,5 odsto veći prinos pšenice.

Budimović je izjavio da je za mlinsko-pekarsku industriju potrebno 1,3 miliona tona pšenice, da će oko 200.000 tona otići u hranu za životinje, pa za izvoz ostaje oko 1,4 miliona tona.

Za prvih pet meseci ove godine je suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iznosio oko 659,5 miliona dolara, što je u odnosu na isti period 2015. povećanje od 23,7 odsto, naveo je Budimović.

Poslanik Pokreta Dveri Miladin Ševarlić rekao je da bi trebalo da se izbore za to da se deo sredstava namenjenih stranim investitorima upotrebi za izgradnju tridesetak otkupno – preradno – doradnih i distributivnih centara za potrebe više od 600.000 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.