banner-image

Srbija stigla do 2.000 proizvođača organske hrane

Sve je više kompanija u Srbiji koje se bave organskom proizvodnjom. Pre šest godina u toj branši bilo je svega 137 proizvođača, dok je prošle godine, prema podacima Privredne komore Srbije, taj broj dostigao 2.000, uključujući i kooperante. U PKS ističu da naša država ima velike pogodnosti za proizvodnju i plasman organskih proizvoda na velika inostrana tržišta, ali da je ta šansa još uvek nedovoljno iskorišćena. 

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, organska proizvodnja u Srbiji prošle godine odvijala se na 15.298 hektara, uključujući sertifikovane proizvode, kao i one u procesu dobijanja sertifikata za organski proizvod. U odnosu na godinu dana ranije površine pod organskom proizvodnjom povećane su za čak 62 odsto. 

Rast površina pod organskim proizvodima u prošloj godine odrazio se i na rast učešća površina pod organskom proizvodnjom u ukupnom korišćenju poljoprivrednog zemljišta, sa 0,28 odsto na 0,44 odsto u 2015-godini. Prema podacima Uprave za carinu u 2015. godini izvezeno je 19,6 miliona organskih proizvoda, a najviše se izvozilo u Nemačku, SAD, Holandiju, Belgiju, Austriju i Poljsku. 

Kod voća najveći izvoz beleže smrznute maline i kupine, kao i sveže organske jabuke, dok se od prerađevina najviše izvoze koncentrati od jabuka, sušenog voća, pire od višanja, dunja i kupina. Procenjuje se da se svega jedan odsto organski proizvedene hrane prodaje na domaćem tržištu, mada je vrednost uvezenih organskih proizvoda prošle godine iznosio oko 4,4 miliona evra.  

(Dnevnik)