banner-image

Ruska podvala sa breskvama

– U poslednja tri meseca vraćeno je 16 pošiljaka srpskih poljoprivrednih proizvoda iz Rusije. Razlog je bilo, navodno, prisustvo štetnog organizma na breskvi, nektarini i kupusu. Kada su naši inspektori pregledali vraćenu robu, štetne organizme našli su samo u tri pošiljke – zvanično su za „Blic” potvrdili u Ministarstvu poljoprivrede.

 Iz Srbije u Rusiju od aprila do jula otišle su 4.833 pošiljke voća i povrća, a 16 pošiljki su vraćene zbog navodnih štetnih organizama u voću i povrću.

Nadležni nisu znali da objasne kako je to moguće. Zvanično, „Srbija je u obavezi da prihvati vraćenu robu, čak i ukoliko utvrdi da je sa njenim kvalitetom sve u redu”. Nezvanično, međutim, razlog je u različitoj metodologiji rada. Za ovaj konkretan slučaj to u prevodu znači da štetni organizmi, odnosno moljci koji su nađeni na srpskoj robi, nisu isto i za Ruse i za Srbe.

– Očigledno je da su inspektori „Rošeljhoz nadzora” videli nešto što Srbi nisu, a zbog različite prakse. Problem je što se ne zna metoda po kojoj rade Rusi, a prema kojoj kvalitet robe prate Srbi. Takođe, ne postoji ni referentna labaratorija čiji bi standardi važili u celom svetu i onemogućavali da se događaju slične situacije. Ovako na kraju trpe proizvođači, koji zbog vraćene robi imaju ogromne troškove – kaže sagovornik „Blica” upućen u ovu oblast. On dodaje da se nikako ne može reći da Rusi namerno sabotiraju srpsku robu jer im je ona potrebna.

Srbija na rusko tržište, najviše izvozi ženske hulahop čarape, pokrivače podova i sveže jabuke, kažu u Privrednoj komori Srbije. 
U Srbiji sve potrebne papire za izvoz proizvoda na tržište Ruske Federacije ima čak 768 preduzeća, a na listi najtraženije srpske robe je i povrće, kao i mlečni proizvodi.

Interesantno je i da nam je početkom ove godine iz Rusije poslata poruka da smo im dali jabuke pune pesticida, ali da nam, kako saznajemo, tu pošiljku, ipak, nisu vratili.

Posle jabuka, breskve i nektarine su drugi izvozni proizvod iz Srbije u Rusiju. Prošle godine od plasmana tog voća ostvaren je prihod od 18,7 miliona dolara.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je iz Rusije u Srbiju vraćeno i sedam pošiljki poljoprivrednih proizvoda zbog toga što na ambalaži nije bilo deklaracije ili dokumentacija nije bila potpuna. Druge zemlje u Evropi i svetu u koje Srbi izvoze voće i povrće nisu nam vraćali robu, potvrđeno je „Blicu”.

(Blic)