banner-image

Grad i vetar presudili nekim voćnim vrstama

Ovogodišnji rod nekih voćnih vrsta u Srbiji biće manji i do 40 odsto zbog vremenskih nepogoda koje su tokom maja i juna načinile značajne štete u voćarstvu, rečeno je danas agenciji Beta u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Kako su naveli u PKS-u, postojeći nivo vlage u zemljištu je sasvim dovoljna za završetak zrenja svih voćarskih kultura pa bi dodatne količine padavina u narednom periodu samo ugrozile rod i umanjile kvalitet.

U PKS navode da je zbog velike količine padavina, ovogodišnji rod jagoda i trešnji manji za 30 odsto u odnosu na 2015, dok je rod malina naročito u Zlatiborskom okrugu, gde su grad i jak vetar polomili rodne grane manji 40 odsto, a i kvalitet ploda te voćne vrste je lošiji nego prethodne godine.

Prema podacima PKS-a i kajsija je u vreme cvetanja imala loše vremenske uslove tako da je ovogodišnji rod vrlo mali, a samim tim je cena jako visoka u odnosu na ranije godine.

„Ovogodišnji rod višanja manji je za 30 odsto od očekivanog, a vremenske prilike uslovile su i da kvalitet ne bude zadovoljavajući. Otkupna cena se kretala od 30-40 dinara za kilogram, što je uslovilo da veliki deo roda ostane na stablima neobran“, kazali su predstavnici Udruženja za poljoprivredu PKS-a.

U tom udruženju procenjuju da vremenske prilike neće uticati na ovogodišnji rod i kvalitet jabuka i šljiva, kao ni na rod i kvalitet lubenica, jer ta povrtarska kultura iako je mnogi smatraju voćem, u fazi zrenja ima velike zahteve za vodom, a oni su bili ispunjeni.

Dodaju i da je berba kupine u toku, i da je njen rod zadovoljavajući, ali naglašavaju da je otkupna cena tog voća jako niska, između 30-40 dinara za kilogram i da je ona u izvesnoj meri posledica zaliha kupine u hladnjačama iz prethodne godine. U PKS-u navode i da je velika količina vlage napravila idealne uslove za razvoj biljnih bolesti što je imalo za posledicu i znatno veći broj prskanja i zaštite od uobičajenog, a to je i poskupelo proizvodnju voća.

„Cene svih navedenih voćnih vrsta su u maloprodaji tokom maja i juna dostizale cene veće čak i do 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ukoliko se nastavi nestabilan period sa viškom padavina, a manjkom sunčanih dana potrebnih za sazrevanje za očekivati je da se cene voća održe na postojećem nivou ili da do kraja perioda zabeleže izvestan porast“, ističu u PKS-u.

U Srbiji je pod voćem približno 200.000 hektara i zadnjih godina se intenzivno povećavaju površine pod jabukom.

U toku 2015.godine, prema podacima PKS-a ostvarena je proizvodnja voća od 1.323.401 tona, a vrednost izvoza bila je 583 miliona dolara.

Prepreka još većem izvozu, kako su objasnili u PKS-u, je usitnjena proizvodnja voća, nedovoljno udruživanje proizvođača kako bi se održao kontinuitet i kvalitet izvoza i problemi sa nesertifikovanim sadnim materijalom koji u sve većoj meri ugrožava voćarsku proizvodnju u Srbiji.