banner-image

Propada zajedničko ulaganje Arapa i Vlade Srbije u Bačkoj Palanci

Umesto pompezno najavljenog poljoprivrednog buma, nakon formiranja zajedničke firme arapskog „Al Ravafeda“ i Vlade Srbije – fijasko.

Vojvođanski paori tvrde da firma „Al Ravafed Srbija“, iako plaća višestruko povlašćenu cenu za 3.534 hektara zemljišta koje su zakupili pre dve godine, ne postiže nikakve rezultate.

Kako „Blic“ saznaje, Arapi plaćaju godišnji zakup od svega 6,8 evra po hektaru za zemljište koje su zakupili od Vojne ustanove „Morović“. S druge strane, ostali paori u ovoj opštini za hektar zemlje izdvajaju oko 400 evra.

U opštini Bačka Palanka, na čijoj je teritoriji zemljište, nezvanično su nam rekli da ugovor s Arapima lokalne vlasti nisu ni videle

– Jedino znamo da je zemljište zakupljeno na 30 godina. Nama je samo stigao papir iz ministarstava odbrane i finansija da više nemamo ništa s tim parcelama, iako su pre tri godine iz istih tih institucija naložili da se one vrate opštini – kažu nezvanično iz ove opštine.

Inače, opština Bačka Palanka slala je prigovore, jer VU „Morović“ nema pravo da potpisuje ugovore sa drugim firmama i daje tu zemlju na upravljanje, pošto je samo korisnik, a ne i vlasnik, što je potvrdio i izveštaj državnog revizora iz 2013. godine.

Po zakonu, jedino opština može da raspiše licitaciju i da zemljište na zakup.

 – Mi više sa tim zemljištem nemamo veze, i mada smo se nekad borili za njega sad smo potpuno van te priče – kaže Bransilav Šušnica, predsednik opštine Bačka Palanka

Poljoprivrednik Dragan Majkić tvrdi da je šteta još veća jer je VU „Morović“ mimo zakona dobila na raspolaganje i 300 hektara državnog zemljišta u Obrovcu i Gajdobri, koje je sada takođe u rukama „Al Ravafed Srbija“.

– Najveća sramota od svega je što su najavili ulaganja 140 miliona evra, a njive su im bile u korovu sve do maja. Ništa nisu radili, polja su uređena kada su prošli rokovi setve, pa će im takvi biti i prinosi. Najavljivali su sedam puta veće prinose, ali dok smo mi prošle godine ubirali tri tone soje po hektaru, njihov bilans je oko 700 kilograma – ogorčen je Majkić.

 Ministarstvo ne odgovara, preduzeće ne postoji

Ministarstvo odbrane, koje po ugovoru ima 20 odsto neto profita koje ostvari „Al Ravafed Srbija“, nekoliko puta izbeglo je da saopšti novinarima koliko se plaća zakup zemljišta. 
Inače, ovo zajedničko privredno društvo nije moguće pronaći u javnoj poslovnoj evidenciji. Nema brojeva telefona, ne postoji internet sajt, a u njihovim kancelarijama na Bulevaru Mihajla Pupina 6 u Beogradu nikog nema.

Po procenama, zbog ovakvog posla budžet Bačke Palanke i AP Vojvodine godišnje je oštećen za 60 do 100 miliona dinara jer svako od njih ima po 30 odsto od zakupa, dok ostatak ide Republici.

Branislav Šušnica, predsednik opštine Bačka Palanka, kaže da ne zna koliko novca dobijaju od srpsko-arapske firme.

– Mi više sa tim zemljištem nemamo veze. Nekad smo se borili za njega, ali sad smo van te priče – izjavio je Šušnica.

(Blic)