banner-image

Bolest kvrgave kože lokalizovana

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da je zahvaljujući stručnosti i brzom reagovanju stručnih službi, bolest kvrgave kože – nodularni dermatitis, lokalizovana i da je u potpunosti sprovedena vakcinacija.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva poljoprivrede, Bogosavljević Bošković je tokom posete Veterinarsko specijalističkom institutu u Nišu, kazala da je ta ustanova brzo reagovala na pojavu ove bolesti koja pogađa isključivo goveda, a koja se manifestovala najviše na jugu i istoku Srbije.

Dodaje se da Bogosavljević Bošković danas sa predstavnicima Veterinarsko specijalističkog instituta u Nišu razgovarala i o tome kako da se situacija oko bolesti kvrgave kože održi pod kontrolom, kao i kako da se onima koji su imali štete pomogne da obnove svoja stada i da nastave da se bave stočarstvom.

„Bogosavljević Bošković je izrazila zadovoljstvo što je danas videla sakakvim laboratorijama raspolaže Institut i uverila se da je u potpunosti spreman da odgovori najvećim iskušenjima i zadacima, kada se radi o zaštiti zdravlja životinja i o bezbednosti stanovništva, u smislu ispravnosti namirnica koje se koriste u ishrani“ ističe se u saopštenju.

Nodularni dermatitis – bolest kvrgave kože je virusno oboljenje isključivo goveda. Bolest se ne prenosi na ljude i nema opasnosti po zdravlje ljudi.