banner-image

Robne rezerve s 20.000 svinja umiruju tržište

Cena svinjskog mesa na tržištu viša je oko 40 odsto, i kako sada stvari stoje, ne treba očekivati neke velike promene. Naime, cena živih svinja i svinjskog mesa dostigla je maksimum u poslednjih pet godina, a stabilizacija tržišta mogla bi se očekivati s intervencijom iz Robnih rezervi od oko 20.000 komada svinja, smatra sekretar Udruženja za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije Nenad Budimović.

Po njegovim rečima, dalje poskupljenje svinjskog mesa ne treba očekivati jer nema više osnova da cena ide naviše.

– To ne bi bilo realno jer će se smanjiti prodaja mesa u trgovinama – rekao je Budimović. – Vreme je da se proizvođači svinja i klanično-prerađivačka industrija dogovore o tome kako će ubuduće postupati i prilikom pada cena tovljenika, ali i prilikom njihovog rasta.

Budimović je istakao da bi se situacija dodatno smirila intervencijom iz Robnih rezervi, a da farmeri ne mogu unedogled čuvati tovljenike i čekati da cena poraste jer će oni izaći van klase. Ipak, on je ukazao na to da se ne može očekivati da će u trgovinama meso pojeftiniti tako brzo kako može da poskupi.

– Međutim, činjenica je da će intervencijom iz Robnih rezervi i povećanjem broja komada svinja u tovu moći da dođe do stabilizacije na tržištu i do realne cene tovljenika u Srbiji – rekao je Budimović.

On je kazao da postoje parametri koliko šta košta u odnosu na cenu tovljenika i svežeg mesa, ali da treba imati u vidu i trgovački deo priče koji utiče na formiranje cene jer, osim farmera, stočara i klanično-prerađivačke industrije, i trgovci su ti koji daju finalnu verziju cene. On je ponovio da je glavni razlog za poskupljenje svinjskog mesa povećanje cena živih svinja, odnosno tovljenika. Naime, početkom godine cena je bila niska i farmeri su bili nezadovoljni.

– To je razlog što se mali broj farmera odlučio za taj biznis u junu i julu i osetio se nedostatak živih tovljenika na tržištu. Samim tim, pojavio se nedostatak svinjskog mesa, a kad nečeg nema, i cena je viša – podvukao je Budimović.

S druge strane, ukazao je on, uzrok treba tražiti i u tome što je u Evropskoj uniji ponuda smanjena zbog velikog izvoza svinjskog mesa u Kinu, a uvoz živih svinja smanjen je u odnosu na prošlu godinu čak pet puta zato što se cena izjednačila s cenom u EU, koja je, opet, dobila višu cenu zbog izvoza u Kinu.

Ističući da je u poslednjih desetak godina primetno smanjenje stočnog fonda od dva do tri odsto na godišnjem nivou, Budimović je ukazao na to da je lane registrovano blago povećanje broja grla stoke. Po njegovim rečima, zato je veoma važno stimulisati proizvodnju kroz izvozne aranžmane s Kinom i Ruskom Federacijom, poboljšati reprodukciju i iskoristiti potencijale zbog dobre hrane za životinje.

Poskupela i piletina

U poslednjih petnaestak dana cena žive vage piletine skočila je od 30 do 40 odsto.Kilogram je između 145 i 155 dinara, a poskupljenje je posledica manje ponude utovljenih pilića, kažu proizvođači. Cena kilograma piletine u prodavnicama sada se kreće od 270 do 320 dinara.

Matijević: Pad cene tek za dva meseca

Vlasnik Industrije mesa „Matijević” Petar Matijević kaže da sadašnje poskupljenje svinjskog mesa nije i poslednje, da će cena ići naviše, a da se pojeftinjenje može očekivati tek za dva meseca. Po njegovim rečima, sada za domaće svinje traže 200 dinara po kilogramu, a tržište će se zadovoljiti tek kada cena bude 600 dinara po kilogramu i kada se uveze 5.000 do 6.000 svinja. On ističe da je cena živih svinja ispod ekonomske već šest meseci i da se slično događa već deset godina te su ljudi odustali od tova jer im se nije isplatio, što je i dovelo do poskupljenja mesa.

(Dnevnik)