banner-image

Još se ne zna cena suncokreta

U ataru Banatskog Novog Sela koji se prostire na desetak hiljada hektara pod suncokretom je oko 35 odsto površina. Na većini parcela u odličnom je stanju i očekuje se dobar prinos.

„Bez obzira koliko je bilo mnogo kiša on je zdrav, izrastao je i u vreme cvetanja se dobro oplodio. Svi hibridi i domaći i strani uzorno izgledaju“, kaže zemljoradnik Bogdan Krga.

„Nakon veoma velikog broja padavina i juče smo imali kišu u Banatskom Novom Selu i prekjuče 40 litara, mogu da kažem da je u dosta dobrom stanju ali mu ne bi trebalo više kiše zbog raznih bolesti koje ga napadaju“, napominje Zoran Sefkerinac.

Ratari kažu da je realno očekivati prinos od dve do dve i po hiljade kilograma po jutru. Međutim, sa proizvođačima ulja nema ugovorenog otkupa i još se ne zna kolika će cena biti.

„Ako rod bude dobar oni će sniziti cenu, ako bude lošiji reći će da moraju po tržišnoj ceni da nam otkupe suncokret. Mi smo u jednom začaranom krugu jer ne znamo da li prodajemo po tržišnim ili nekom cenama što se dogovore“, ističe Sefkerinac.

Dodaje i da je jedan veliki otkupljivač ponudio pre dva meseca cenu od 350 evra. Međutim, kako kaže, pojedini otkupljivači sad već snižavajui cenu na 270 evra. 

„Mislim da je to veoma niska otkupna cena i da se ide na ta se još obori“, smatra on.

Poljoprivrednici najavljuju da će žetva suncokreta na ovom području najverovatnije početi oko 25 avgusta.

(RTV)