banner-image

Pomoć EU srpskom crvenom zlatu

Četvoročlana porodica Petrović iz Prnjavora kod Šapca već godinama gaji maline i živi isključivo od poljoprivrede. Otac Jovan i majka Gordana sa svoja dva sina studenta, Milanom i Ivanom, obrađuju 3,3 hektara svoje i 10 hektara zakupljene zemlje i gaje kukuruz, soju, pšenicu i detelinu i imaju junad u tovu i svinje, a na imanju imaju i oko 50 ari maline koja je veoma značajan izvor prihoda za Petroviće.

Kada su se 2014. godine oluja i kiše sručile na ovu plodnu mačvansku oblast, na imanju Petrovića se 11 hektara useva našlo pod vodom, značajan deo maline koju je porodica brižljivo gajila i obrađivala je bio uništen, a kasnije nakon poplava preostale maline su počele da se suše, tako da je domaćin Jovan već „otpisao“ prihod od maline za tu i narednu sezonu. Ipak, prijavio se za program EU za pomoć poplavljenim područjima u Srbiji, i u jesen 2014.godine dobio 1.800 sertifikovanih, visoko kvalitetnih sadnica maline sorte Tjulamin- krupne, čvrste i ukusne maline namenjene za konzumiranje u svežem stanju.

Krajem jula, Petrovići su završili sa prvom berbom malina, sa 50 ari su nabrali oko 6 tona maline i prodali je hladnjači. Jovan kaže da je zadovoljan prinosom i rodom.

„Kvalitet sadnica maline koje smo dobili je bio zaista dobar, kao i prinos koji smo postigli. S obzirom da je ove godine bila prva berba, u narednim sezonama očekujem još veće prinose i bolje rezultate. Zahvalan sam svima koji su pomogli da nakon poplava oporavimo deo poljoprivredne proizvodnje, od koje i živimo. Verujem da su donacije EU značile svim poljoprivrednicima u mom kraju, bez obzira koju su vrstu pomoći dobili.“

U decembru 2014.godine, voćari grada Šapca su ukupno dobili 457.200 sadnica malina sorti Tjulamin, Miker i Polka. Sadnice su uvežene iz Engleske, sertifikovane su i izuzetnog kvaliteta a domaćinstvo Petrovića je među 254 šabačka domaćinstva koja su dobila sadnice maline kao donaciju EU i pomoć poljoprivrednicima iz poplavljenih područja.

Tokom jeseni i zime 2014. i 2015. godine sadnice voća su dobila 2.002 domaćinstva u 30 opština u Srbiji. Ukupno 2.219.100 sadnica šljiva, trešnje, višnje, malina i kupina je zasađeno u voćnjacima vrednih domaćina, a ukupna vrednost sadnica koje su nabavljene iz donacije EU iznosi 1.259.610 evra. Osim sadnica, koje čine deo od 23 paketa pomoći koje je EU preko Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO) donirala poljoprivrednicima pogođenim poplavama, poljoprivrednici iz poplavljenih područja su u periodu od avgusta 2014. do maja 2016.godine dobili i semena za prolećnu i jesenju setvu, đubrivo, stočnu hranu, plastenike, poljoprivrednu mehanizaciju i stoku. Pomoć je do sada stigla u 29.448 domaćinstva.

Program „Pomoć Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji“, finansira EU iz pretpristupnih fondova IPA 2012 i IPA 2014, za program je ukupno izdvojeno 92 miliona evra, od čega 9,5 miliona za pomoć malim poljoprivrednim domaćinstvima koja su pretrpela štetu od poplava.

(Agrosmart)