banner-image

Izvoz u Rusiju 380 miliona, najbolja poljoprivreda

Izvoz u Rusiju je u prvih šest meseci povećan za 18 odsto, a vrednost izvezene robe je oko 380 miliona dolara.

Skoro polovinu ukupnog izvoza u Rusiju činili su poljoprivredno prehrambeni proizvodi, kojih je do jula izvezeno za četvrtinu više nego lane. Povratak na trend rasta izvoza iz 2014. godine, najviše je omogućila stabilizacija kursa rublje. Pet i po hiljada kilometara, robu je ove godine poslalo 616 srpskih kompanija. Izvezli smo biskvite, sadnice, semena, smrznuto povrće, ruže, ali najveći rast čak četiri puta, ostvaren je u izvozu breskvi i nektarina.

Dejan Delić iz Privredne komore Srbije ističe da je interesantno da među deset najvećih izvoznika u Rusku Federaciju, osam su na neki način inostrane investicije u Srbiju.

“Evropske kompanije su prepoznale kapacitet srpskog tržišta, organizacije proizvodnje ovde i samim tim plasman na jedno vrlo značajno tržište. Mi očekujemo u narednom periodu povećanje od dva do tri puta našeg izvoza u Rusku Federaciju”, kaže Delić.

Za nadležene najvažniji uslovi za povećanje izvoza su ispunjeni. To su dobri politički odnosi i sporazum o slobodnoj trgovini.

Poljoprivreda u Srbiji ove godine ostvariće mnogo bolji izvoz na strana tržišta nego lane.

(Agencije)