banner-image

Antimonopolska komisija pustila Kostiću da uzme šećeranu u Senti

Savet Komisije za zaštitu konkurencije doneo je rešenje kojim se uslovno odobrava sprovođenje koncentracije koja nastaje spajanjem kontrole privrednog društva „Sunoko” iz Novog Sada nad privrednim društvom „Star šećer” d. o. o. Senta – AD Fabrika šećera TE-TO Senta. Antimonopolska komisija je konstatovala da će sprovođenjem koncentracije doći do jačanja dominatnog položaja „Sunoka”, pre svega na tržištu proizvodnje i prodaje šećera u Srbiji, ali uz određene mere ponašanja te kompanije može se obezbediti sprečavanje potencijalno negativnih efekata koncentracije.

Valja podsetiti na to da je kompanija „Sunoko”, koja je u vlasništvu Miodraga Kostića, podnela zahtev Komisiji za zaštitu konkurencije za ocenu povodom kupovine Fabrike šećera TE-TO Senta, koja je izdavanje privremenog rešenja o odobravanju sprovođenja koncentracije uslovila sa šest mera. Rešenjem su naloženi uslovi koji se moraju ispuniti – mere ponašanja i obaveznog izveštavanja Komisije s ciljem očuvanja tržišne strukture i ostanka svih proizvodnih kapaciteta, uključujući i šećeranu TE-TO Senta na tržištu, transparetno praćenje nivoa promene cene šećera na tržištu, unapređenje transparentnosti politike prodaje šećera i poslovnih odnosa s kupcima, kao i celovitog informisanja Komisije o nivou i vrsti investicija koje će se relizovati u TE-TO Senta da bi se povećala efikasnost proizvodnje.

Od Kostićeve šećerane traži se izveštaj o prerađenoj šećernoj repi i proizvedenom šećeru, i to pojedinačno za svako šećeranu u sastavu „Sunoka”. U slučaju likvidacije ili odluke „Sunoka” koja za posledicu ima trajno zatvaranje neke od šećerana iz svog sastava, prvo se mora javno oglasiti prodaja vlasničkog kapitala ili imovine šećerane, i to u najmanje troje dnevnih novina koje se redovno prodaju na teritoriji cele Srbije i jednim stranim novinama specijalizovanim za privredu i finansije i izdaju se na teritoriji Evropske unije ili internet portalu koji se uobičajeno koristi za distribuciju poslovnih vesti.

Takođe, Komisija je obavezala „Sunoko” da obaveštava o cenama, o nastalim promenama cena šećera posebno za tržište Srbije, EU, CEFTA i eventualno treća tržišta, uz dostavljanje obrazloženja uzroka i intenziteta nastalih promena. Ta kompanija obavezna je i da u roku od pola godine Komisiji dostavi dokument kojim definiše svoju politiku prodaje šećera domaćim kupcima.

Prilikom određivanja uslova pod kojim je „Sunoku” odobrena koncentracija, antimonoplska komisija je imala u vidu i mišljenje i stavove o njenim efiktima koncentracije koje su u toku postupka izneli ostali učesnici na tržištu, a naročito industrijski kupci.

Obavezno dostavljanje godišnjih izveštaja

Komisija za zaštitu konkurencije obavezala je kompaniju Miodraga Kostića i da izveštava o eventualnim izmenama važećih ugovora Fabrike šećera TE-TO Senta s kupcima i razlozima zbog kojih do toga dolazi. Na kraju, kao mera je izrečena i obaveza dostavljanja godišnjih izveštaja o merama preduzetim s ciljem održavanja poslovanja Fabrike šećera TE-TO Senta, i to tako da se ne ograničava vraćanje dugova, prenos tehničko-tehnoloških znanja i iskustva, smanjenje cene šećera…

(Dnevnik)