banner-image

Nedimović seo u ministarsku fotelju

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović preuzeo je 12. avgusta 2016. godine, dužnost od dosadašnjeg ministra Snežane Bogosavljević Bošković.
Primopredaja dužnosti obavljena je u prostorijama Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Nedimović je izjavio pre par dana da je, pošto dolazi iz sredine u kojoj se 53 odsto stanovništva, direktno ili indirektno, bavi poljoprivredom, svestan potencijala i nedostataka u srpskom agraru.

– Svestan sam da nema vremena za čekanje i da se odmah mora uhvatiti ukoštac s problemima, ali su mi poznata i rešenja za ono što me čeka – kaže Nedimović. – Znam dobro koji su potencijali, ali i nedostaci srpskog agrara, da predstoji usklađivanje s evropskom poljoprivrednom politikom i ostvarivanje evropskih vrednosti u toj oblasti da bismo mogli koristiti ono što nam omogućava proces pristupanja Evropskoj uniji.

Za ovu godinu karakteristično je, ističe Nedimović, da su prinosi mnogih poljoprivrednih kultura veoma dobri, ali to ne sme, kako kaže, da uljuljka jer postoji mnogo drugih problema, pre svega u prerađivačkoj industriji, čime se mora ozbiljno pozabaviti.

– Takođe, moramo se posvetiti otvaranju poglavlja koja se tiču poljoprivrede jer je jedan od osnovnih stubova EU zajednička poljoprivredna politika. To nas tera da brzo regulišemo naš status u pogledu akreditacije da bismo što pre došli do novca koji nam je na raspolaganju za unapređenje srpske poljoprivrede, a time i za naše poljoprivrednike – kaže Nedimović.

Poskupljenje žive vage tovljenika dovelo je do većih cena svinjskog mesa u mesarama i prodavnicama, ali je to pitanje samo delimično u domenu Ministarstva poljoprivredi, dok je u delu intervencije države iz Robnih rezervi u nadležnosti Ministarstva trgovine, ukazao je Nedimović.

– Ministarstvo poljoprivrede bi trebalo da učestvuje u zaštiti poljoprivredih proizvođača, a Ministarstvo trgovine treba da kontroliše tržište proizvoda. Mora se apsolutno voditi računa o tome da je u stočarstvu teška situacija, da su otkupne cene svinja dugo bile niske, da je na tržištu smanjena ponuda i da smo tek sad došli u situaciju da na prostoru gde ima najviše svinja, u Sremu i Mačvi, imamo cene koje daju ekonomsku opravdanost za proizvodnju svinja. Neophodno je da se rešavaju prioriteti i odrede strateški ciljevi, a potrebno je i uspostaviti konstantan mehanizam koji odgajivačima svinja obezbeđuje cene koje omogućavaju normalno funkcionisanje tržišta i dovoljno svinjskog mesa za prerađivače jer je to jedini način da se taj sektor poljoprivrede održava i razvija. Dobro je i to što se pojavljuju novi prerađivački kapaciteti koji potražuju svinje iz domaćeg uzgoja i to će biti prioritet u narednom periodu – kaže Nedimović.
 

„Mitros” čeka dozvolu za izvoz u Rusiju i „radi punom parom“

Austrijska kompanija „Gerlinger”, koja je kupila sremskomitrovački „Mitros”, trenutno, kaže Nedimović, kolje 800 svinja dnevno i to prodaje na domaćem tržištu i u bivšim jugoslovenskim republikama.

– Ta kompanija ušla je u proces dobijanja dozvole za izvoz na rusko tržište, što je njihov prioritet, a do tada proizvode plasiraju na domaće tržište i na tržišta u regionu. Dakle, „Mitros” radi punom parom u skladu s potrebama tržišta, a radiće i mnogo više kada dobije potrebnu dozvolu – objašnjava Branislav Nedimović.