banner-image

Suša nam odnese 400 miliona dolara, biće još gore

O tome kako će se klima menjati u Srbiji, koje mere moraju biti preduzete da bi se poljoprivreda zaštitila i ublažile štetne posledice za Infobiz je govorio meteorolog, s Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu.

Klima se u Srbiji već promenila i temperatura je viša za preko jedan stepen u odnosu na pre 50 godina, kaže za N1 meteorolog Vladimir Đurđević. Smanjena je i količina padavina na godišnjem nivou, sve su češće suše, ali i ekstremne vremenske prilike.

„U budućnosti, biće još toplije, a padavina će biti manje, naglašava Đurđević i dodaje da je prva na udaru poljoprivreda. Već sada godišnje gubimo između 200 i 400 miliona dolara zbog suša samo. Ti gubici zbog suša, bili su skoro dve milijarde dolara, kao u 2012, a krajem te godine bilo je problema s aflatoksinom. Verovatno ćemo u budućnosti da trpimo suše i smanjenje godišnjih prinosa“, kaže Đurđević.

On navodi i da su poljoprirvednici i sami počeli da primenjuju mere kojima se prilagođavaju novonastalim klimatskim promenama, pa su recimo ka hladnijem dobu godine pomerene određene faze razvoja nekih biljaka. Adaptiranje na novonastale klimatske promene ipak traži velika infrastrukturna ulaganja i velika finansijska sredstva, podseća Đurđević.

Iako klimatske promene utiču direktno na poljoprivredu, mogu izazvati i druge probleme u društvu.

Istraživanja koja su sprovedena govore da najviše pažnje treba obratiiti na letnje suše, treba razmišljati o tome kako unaprediti navodnjavanje u Srbiji. To je vrlo složen problem i kako kaže, postoji niz rešenja koja mogu pozitivno da utiču u na to. Ministastvo poljoprivrede je izdalo publikaciju koja navodi koje su klimatske promene i kakve mere preduzeti u poljoprirvedi , ali tu je potrebno delovanje na širem frontu, uključivanje i drugih sektora i koncenzus i u politici i društvu, koji će omogućiti održivo rešenje problema.

(N1)