banner-image

Počela berba roga paprike

Na otvorenom polju otpočela je prva berba paprike poznatije u narodu pod nazivom roga. Prinos je odličan, ističu povrtari a očekuje se rod od 50 tona po hektaru. Najveća potražnja tek se očekuje, tradicionalno, početkom meseca septembra.

Površine pod roga paprikom ovih dana se intenzivno šarene. Od žute, zelene do crvene boje u zavisnosti od stupnja zrelosti roda. Kako dospevaju i prve količine tako se i skladište nakon branja. Za kvalitet pre svega zaslužna je pravovremena nega.

Vremenske prilike ove godine idu na ruku roga paprici jer nema problema ni sa bolestima ni sa insektima. Da bi se obezbedio visok prinos koji se i očekuje a koji po svemu sudeći neće izostati, neophodne su određene agrotehničke mere. Jedna od njih je navodnjavanje, koje se već duži vremenski period intenzivno primenjuje u povrtarstvu a mnogi bez nje ni ne pomišljaju da otpočnu proces uzgajanja pojedinih kultura.

U prvo vreme plodovi se beru svakih pet do šest dana, a u vreme glavne berbe, koja se očekuje krajem meseca avgusta, svaka 2-3 dana. Obrana paprika se tada u što kraćem vremenu sortira i priprema za tržište. Pakuje se u duboke otvorene letvarice, kartonske kutije ili u mrežaste plastične vrećice i plasira u prodaju.

{youtube}al_C3LXN0y0&feature=youtu.be{/youtube}

(Sremska TV)