banner-image

Srpska industrija ulja traži zabranu izvoza suncokreta u BiH

Vodeće domaće uljare zatražiće od Vlade Srbije da zabrani izvoz suncokreta ovogodišnjeg roda u Bosnu i Hercegovinu, saznaje Agrosmart. Prema nezvaničnim informacijama koje je naš portal dobio u Vladi, tim povodom za prekosutra je planiran sastanak prerađivača sa predstavnicima Ministarstva trgovine i Ministarstva poljoprivrede, na kojem bi uljari trebalo da iznesu predlog da se uvedu ograničenja u trgovini sa BiH.

Razlog nezadovoljstva prerađivača u Srbiji leži u tome što su otkupljivači iz BiH spremni da naš suncokret plate bolje nego domaće uljare. Bosanskohercegovačke uljare su, naime, u prilici da ponude ratarima u Srbiji višu cenu jer susedi imaju potpisan sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, što znači da na tursko tržište bez carinskih opterećenja mogu da izvoze ulje, koje je tamo znatno skuplje nego u BiH. To bi bila prilika da srpski ratari prodaju seme suncokreta bolje što, naravno, ne odgovara domaćoj industriji ulja, koja će ove godine izaći sa nepovoljnijim uslovima otkupa u odnosu na lane. Takođe, ako bi naši poljoprivrednici rod dali bosanskim otkupljivačima, smanjile bi se i količine potrebne za preradu u ujarama u Srbiji.

Ako bi država odlučila da zaista uvede ovakve ograničavajuće trgovinske mere, štitila bi interes prerađivača ali ne i poljoprivrednika, kojima se, kako sada stvari stoje, servira nepovoljna cena suncokreta. Kako se bliži otkup, sve je više nepoznanica oko najvažnijeg pitanja za ratare – cene ove uljarice. Još nijedna uljara u Srbiji nije obnarodovala koliko će plaćati suncokret ovogodišnjeg roda ali jasno je da će biti znatno jeftiniji nego lane. Najčešće se pominje da će kilogram koštati 30 dinara akontativno, i to u najboljem slučaju, a lane je, podsetimo, plaćan 40, odnosno 42 dinara. Ovih dana među poljoprivrednicima je izraženo nezadovoljstvo jer bi, kako kažu, cena ispod 42 dinara za njih bila neprihvatljiva i ne bi imali nikakve koristi od toga što su proizveli ovu robu. Međutim, upućeni kažu da bi to bila „preterana zarada“.

„Bimal“ ušao u „Sunce“

Da uljare iz Bosne i Hercegovine vide srpsko tržište kao priliku za dobre poslovne poteze i aranžnmane govori i to što je, kako se može čuti od domaćih prerađivača, fabrika „Bimal“ iz Brčkog sa fabrikom „Sunce“ u Somboru sklopila ugovor o preradi suncokreta. Naime, „Bimal“ bi u pogonima somborske uljare, u vlasništvu kompanije „Invej“, trebalo da preradi između 50.000 i 100.000 tona suncokreta.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je ove godine zasejano 202.408 hektara suncokreta. Ove godine očekivan je veći prinos od prosečnog ali agronomi kažu da se na dosta parcela vidi da sredina glavice nije oplođena, a primetna je i pojava nedovoljno nalivenih zrna pogotovo onih sa rubnih delova glavice koja nose veći prinos. Ali, sve i da ova žetva ne bude uspešnija od prosečnih, Srbija će imati i više nego dovoljno i suncokreta i ulja.  

S. G.