banner-image

Srbija može biti lider u proizvodnji šećerne repe

Šećerna repa po hektaru donosi tri puta veći prihod nego kukuruz, na primer, pa Srbija može da bude jedan od najvećih proizvođača šećerne repe.

To izjavio je generalni direktor fabrike šećera Crvenka Petros Gemincis.

On je istakao da postoji prostor za povećanje prinosa, pa i prihoda po hektaru, što bi doprinelo celokupnom razvoju poljoprivrede u Srbiji. 

Kao i decenijama unazad u petak je u toj fabrici šećera potpaljivanjem krečne peći označen početak vađenja i prerade šećerne repe, a Gemincis je naveo da se time nastavlja tradicija duža od veka, jer se krečna peć upalila 103. put za 104 godine, koliko postoji fabrika. 

„Naša istorija duža od veka, uz iskustvo, znanje i angažman zaposlenih, ohrabruju nas da gledamo u budućnost sa optimizmom. Naša vizija je još više repe, veća proizvodnja i veći izvoz“, rekao je Gemincis. 

Kako je istakao, to je industrija koja čvrsto stoji na svojim nogama i ne koristi ni dinar subvencija, a zadovoljava potrebe domaćeg tržišta, dok istovremeno izvozi ozbiljne količine šećera u Evropsku uniju. 

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, istakao da mere podrške Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mogu da budu korisne i proizvođačima i prerađivačima repe. 

– Do kraja ove godine biće realizovana značajna sredstva kada su u pitanju subvencionisanje i dodela bespovratnih sredstava za izgradnju eksploatacionih bunara i sistema za navodnjavanje, što može da doprinese razvoju proizvodnje šećerne repe – rekao je Radojević. 

Ove godine će se predviđenim subvencijama obezbediti i pokrivanje novih 4.000 do 5.000 hektara sistemima za navodnjavanje, podvukao je on.

(B92)