banner-image

Nemci i Austrijanci našu soju plaćaju 340 evra, domaći kupci 316

Juče je na poljima kod Erdevika počela žetva soje, a prinos na jednoj od parcela na ukupnoj površini od oko stotinu hektara, koja pripada jednom od najvećih sremskih proizvođača je izuzetan – oko 4,5 tone po hektaru, što je daleko iznad proseka za Vojvodinu. Kako su za naš portal kazali ratari koji su juče vršili soju u erdevičkom ataru, reč je o sortama prve grupe zrenja „balkan“ i „sava“ novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, mada se, vele, ove godine i od drugih sorti očekuje odličan rezultat. Na ovom imanju primenjena je puna agrotehnika, vreme je poslužilo u svim fazama vegetacije pa je i prinos mnogo bolji od prosečnih 2,5 tone po hektaru.

Po rečima ratara koji su juče vredno radili na ovoj njivi već za dva-tri dana počeće žetva soje i u drugim delovima Srema i ako ovako berićetne budu i ostale parcele, imaćemo jednu od najuspešnijih proizvodnih godina.

Jednu brigu ratari su skinuli s vrata – vremenske prilike do kraja proizvodnje išle su im na ruku i ostvarili su dobre prinose, međutim cena po kojoj će prodati zrno još se „mesi“.

Prema informacijama „Agrosmarta“ veliko je interesovanje inostranih kupaca, naročito iz Austrije i Nemačke, koji su spremni našu soju da plate od 330 do 350 evra po toni (na fobu). Opet se pokazalo da je naša velika prednost na globalnom tržištu to što gajimo non-GMO soju, koja je, pokazalo se, veliki adut srpske poljoprivrede. Imamo je dovoljno da zadovoljimo domaće potrebe, da je izvezemo za oko 80 miliona dolara godišnje, a imamo i potencijala da proizvodimo i svetu prodajemo više od toga.

Ratari koji ne uspeju zrno da prodaju stranim kupcima po dobroj ceni, moraće se, kako sada stvari zadovoljiti prilično nižom cenom na domaćem tržištu. Naime, prema saznanjima „Agrosmarta“, u prethodna dva dana najveće kompanija u Srbiji koje otkupljuju i prerađuju soju nudile su 316 evra po toni.

Minule nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu trgovano je samo sojom „na zeleno“, za soju novog roda od početka septembra do polovine oktobra. Zaključeni su ugovori za 500 tona po prosečnoj ceni 43,43 dinara po kilogramu s PDV-om (39,48 dinara bez poreza), odnosno 320 evra za tonu, bez PDV-a. 

S. G.