banner-image

Banatske opštine se namerile na uzurpatore

Na teritoriji katastarske opštine Omoljica, na parcelama pod suncokretom na uzurpiranom poljoprivrednom zemljištu u državnoj svojini, prekjuče u jutarnjim časovima počelo je skidanje useva, kao primena najavljenih mera na celoj teritoriji Grada Pančeva. Prema pisanju “Dnevnika” početak akcije na terenu, a samo tri dana nakon potpisivanja Ugovora između Grada Pančeva i PKB Korporacije A.D. Beograd ispratili su na licu mesta gradonačelnik Saša Pavlov, predsednik Skupštine grada Tigran Kiš, članica Gradskog veća zadužena za poljoprivredu Zorica Repac, kao i predstavnici Sekretarijata za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj i PKB korporacije.

– Započeli smo akciju, kombajni PKB-a su na terenu, a primenjujemo drugi stav člana 62. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji kaže da na ovom mestu sada skidamo rod sa uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta – rekao je gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov. – Poljoprivredna inspekcija je uradila svoj deo posla i sačinila zapisnike. Na ovim parcelama se ne radi o poznatim uzurpatorima i prema tome, da bi zaštitili Zakon o poljoprivrednom zemljištu, ovo je jedina moguća akcija koja je mogla da bude sprovedena.

Pavlov je dodao da mu je drago što je na ovakav način dat jasan znak da država funkcioniše, da će stati na put svim uzurpatorima. Ovim je ukazano i da će se izraditi jedna vrlo jasna agrarna politika zasnovana na zakonskim rešenjima, gde će svi koji rade pošteno imati pođednake šanse da žive od poljoprivrede, poručio je Saša Pavlov.

– Geometri su odredili parcele od 43 hektara, a akcija će trajati sve dok budemo imali šta da radimo. Mislim da će biti dosta posla imajući u vidu usitnjenost parcela na ovom terenu. Krenuli smo i nećemo se zaustaviti. Posle suncokreta, paralaleno ići će skidanje soje, pa i kukuruza. Mislim da je najvažnije da smo poslali jasnu, nedvosmislenu poruku da zakon mora da se poštuje i da niko ne može da bude jači od države – istakla je Zorica Repac, članica Gradskog veća.

Kako prenosi portal “Vršac onlajn”, sa uzurpiranih državnih njiva na teritoriji Grada Vršca počelo je prinudno skidanje letine, a prvim otkosima suncokreta, pored poljočuvarske službe, policije, obezbeđenja i člana gradskog veća za poljoprivredu, prisustvovala je i gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Ovo je prvi put da se na teritoriji Vršca ovako rešava problem uzurpiranog zemljišta, a gradonačelnica je istakla da nije zadovoljna činjenjem u prethodinom periodu.Odlučni smo u nameri da stanemo na put uzurpatorima i uvedemo red u korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta. Godinama je ova oblast zanemarivana. Nije bilo volje i konkretnih akcija, a ni podrške da se uzurpatorima stane na put. U narednom periodu trudićemo se da uvedemo red, a prema onima koji su se oglušili o zakon da sprovedemo sve zakonske mere, rekla je gradonačelnica Dragana Mitrović.

Od ukupno 12.500 hetara u državnom vlasništcu na teritoriji grada Vršca u zakup je dato oko 4.500, a uzurpacija 1.700 hektara do sada je rešena vansudskim poravnanjem. Tačna površina ostalih uzurpiranih parcela još uvek nije tačno utvrđena, a ostalo je da se prekontroliše još 600 – 700 hektara manjih parcela.

{youtube}0C5Eh_TUAfg{/youtube}