banner-image

Srbija dobija nacionalni savet za bezbednost hrane

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović najavio je da će vrlo brzo biti formiran nacionalni savet za bezbednost hrane, koji će na naučnoj osnovi sugerisati kako da se ta oblast uredi u Srbiji.

On je, gostujući na televiziji B92, kazao da u Srbiji takav savet nije postojao do sada i da je on već oko tog pitanja razgovarao s ministrom zdravlja. 

„Ideja nam je da uključimo sve naučne institucije, fakultete i institute, kao i delove potrošača koji su zainteresovani. Sledi nam period kada ćemo donositi nove zakone o bezbednosti hrane i nacionalni savet treba da nam bude mesto gde će se sučeljavati naučna mišljena, dok će ministarstvo administrirati čitavu priču i pomagati svima kojima je potrebno“, kazao je Nedimović. 

On je najavio i da će u narednih nekoliko meseci ministarstvo izaći i s predlogom nekih kontrolnih mera u pogledu kvaliteta različitih vrsta poljoprivrednih proizvoda. 

Nedimović je, odgovarajući na pitanje da li je za genetski modifikaovanu hranu (GMO), kazao da je to izuzetno kompleksno pitanje koje zahteva ozbiljnu naučnu raspravu u kojoj svi treba da budu ukljućeni.

„Nauka u skladu s međunarodnim standardima treba da da odgovor na to pitanje“, kazao je ministar.

Nedimović je naglasio i da je njegova želja da bude ministar na terenu i da u razgovorima s proljoprivrednicima i proizvođačima vidi šta ih konkretno muči. Dodao je i da će prioriteti Ministarstva poljoprivrede u narednom periodu biti prerađivačka industrija, jer je, kako je naglasio budućnosti Srbije u unapređenju prerađivačkih i skladišnih kapaciteta. 

„Gledaćemo da u budžetu izdvojimo više sredstava za investicije, jer su ona ključna stvar u poljoprivredi“, kazao je on dodavši da će proioritet biti i obračuna sa uzurpatorima poljoprivrednog zemljišta.