banner-image

Od 2017. svinje nećemo vakcinisati protiv kuge

Od 2017. godine u Srbiji će, ako sve bude po planu, prestati vakcinacija svinja protiv bolesti kuge, što će omogućiti izvoz svinjskog mesa u zemlje Evropske unije, rečeno je “Agrosmartu” u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

-U planu je prekidanje vakcinacije svinja za sledeću godinu, što bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2017.  Konačan stav doneće se po dobijanju neohodnih izveštaja monitoringa divljih svinja i sveobuhvatne vakcinacije domaćih svinja, koja se intezivno sprovodi – navela je Uprava za veterinu odgovarajući na pitanja “Agrosmarta”.  

Kako nam je rečeno, veterinarske stanice će do kraja godine vakcinisati sve svinje sa očekivanim stopostotnim obuhvatom. Tako zaštićena populacija ovih životinja biće otporna na eventualno izbijanje žarišta u toku 2017. godine. U Upravi za veterinu podsećaju da žarišta bolesti nema već nekoliko godina. Poslednji slučaj zabeležen je u novembru 2010. godine.

U Upravi podsećaju i na to da je program suzbijanja klasične kuge svinja, uz primenu sveobuhvatne vakcinacije započet sredinom 2006. godine. Do tada bolest je bila endemski pristuna uz izbijanje 350-400 žarišta. Istovremeno, registrovana su sva gazdinstava sa svinjama uz obeležavanje svinja koje se i danas sprovodi.

– Evopska unija pružila je tehničku i stručnu podršku kroz dva projekta (2010-2012, 2013-2014) uz isporuku opreme za kontrolu i nadzor bolesti veterinarskim stanicama, institutima i inspekciji, čime su znatno ojačani nacionalni kapaciteti naše zemlje. Krajem 2015. godine, EU je obezbedila i šest miliona doza vakcina protiv kuge svinja, za potrebe završne vakcinacije u 2016. Pored toga, radilo se na unapređenju biosigurnosti i uvođenju dobrih farmskih praksi na farmama svinja, uz obuku uzgajivača i veterinara – vele u Upravi.

Ukupna vrednost utrošenih sredstava koja su obezbeđena iz IPA fondova za ove projekte iznosila je nekoliko miliona evra, a Srbija nije imala kofinansiranje za ovu bolest u pretpristupnim projektima. Sa druge strane, iz budžeta Ministarstva poljoprivrede, finansira se vakcinacija svinja kao i sprovođenje monitoringa i nadzora nad ovom bolešću.

Osvrćući se na značaj prestanka vakcinacije u Upravi za veterinu naglašavaju da, iako vakcinacija protiv ove bolesti osigurava zaštitu svinja i sprečava izbijanje bolesti, prema EU standardima ona nije dozvoljena. Zbog toga, zemlje članice ne dozvoljavaju uvoz svinja i svežeg mesa iz zemalja koje primenjuju vakcinaciju.

-Prestanak vakcinacije, ukoliko ne dođe do izbijanja žarišta, omogućiće izvoz svinjskog mesa u zemlje Evropske unije. Sa druge strane, potrebno je da se radi na daljem unapređenju higijenskih i biosigurnsonih mera na farmama svinja, posebno na malim gazdinstima i porodičnim farmama, kao i kontrola sprovođenja veterinarsko-sanitarnih mera i prometa svinja – poručuju iz Uprave za veterinu.

U sklopu projekata koji su se odnosili na prestanak vakcinacije svinja protiv bolesti svinjske kuge pripremljeni su brojni vodiči, edukativni materijal i uputstva. Neki od njih mogu se videti na linkovima:

http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti/kks/ i http://www.vet.minpolj.gov.rs/projekti/fond/

(Agrosmart)