banner-image

Je li baš svih 426.000 hektara u parlogu?

Prema popisu poljoprivrede iz 2012. godine, u parlogu se nalazi 426.000 hektara oranica, a ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović kaže da je cilj da se prvo utvrdi šta je od tog zemljišta zaista obradivo.

„Deo tog zemljišta zaista je neupotrebljiv za poljoprivredne svrhe ili se zbog nesravnjenog stanja u katastru, kao nasleđeni problem, i dalje vodi kao obradivo zemljište, a na terenu zapravo nije tako“, rekao je Nedimović za Politiku.

Prema njegovim rečima, cilj je da se prvo utvrdi šta je od svega toga zaista obradivo.

On je naveo i da doneti zakon već daje mogućnost da se zemljište, koje prethodne tri godine nije izdavano u zakup, sada izdaje na licitaciji s početnom cenom od nula dinara na period od pet godina, ali sa mogućnošću produženja za još 25 godina, što je ukupno 30 godina.

Nedimović je, povodom učinjenih promena u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, rekao da je uvođenje reda u decenijski haos na terenu ključni uslov i za nove investicije i za oporavak poljoprivrede.

„Već u ovom trenutku, svega osam meseci od donošenja izmena i dopuna zakona, imamo izuzetno dobre rezultate. Uzupracija zemljišta bila je rak rana, koju smo na dobrom putu da iskorenimo“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, zbog zloupotreba kao posledica nedonošenja godišnjih programa za izdavanje zemlje u zakup, država je gubila desetine miliona evra.

On je naglasio da je ove godine samo jedna od 145 opština nije na vreme donela godišnji program i ta opština je sankcionisana, obustavljena su joj predviđena sredstva iz republičkog budžeta.

„Reč je o ogromnom napretku, s obzirom na to da su prošle godine to uradile samo 32 opštine. Ovim smo u legalne tokove ubacili više od 130.000 hektara držanog zemljišta, koje ranije, bez ikakvog pravnog osnova, nije nuđeno u legalan zakup i koje će sada prvi put biti dostupno poljoprivrednicima“, rekao je Nedimović.

(Agencije)