banner-image

Bajer sve više nudi za Monsanto – 66 milijardi dolara

Nemačka farmaceutska grupa Bayer je odlučila da poboljša ponudu za preuzimanje američkog rivala Monsanta tako što je podigla ponudu na 66 milijardi dolara, uključujući i dug.

U saopštenju objavljenom u ponedeljak uveče, Bayer je naveo da će podići svoju ponudu za američkog proizvođača semena na 127,50 dolara po akciji sa ranijih 125 dolara, čime ukupna vrednost ponude dostiže gotovo 66 milijardi dolara, uključujući dug, prenosi agencija France presse.

Monsanto je sredinom jula odbacio prethodnu Bayerovu ponudu, navodeći da je spreman da nastavi pregovore.

U saopštenju o povećanju ponude, Baeer je takođe naveo da ne planira neprijateljsko preuzimanje.

Nemački dnevnik Handelsblatt je izvestio sredinom avgusta da Bayer razmatra neprijateljsku ponudu ukoliko se suoči sa upornim odbijanjem Monsanta.

Realizacijom ovog preuzimanja nastao bi globalni lider u sektoru proizvodnje GMO – genetski modifikovanih semena i pesticida.

Monsanto, s druge strane, već više od godinu dana pokušava da preuzme švajcarsku Syngentu, kao i BASF-ov agrohemijski sektor, prenosi agencija ” Bloomberg”.

BASF još uvek može da odigra ulogu spasioca, koji bi pomogao Monsantu da  odbije Bayerovu ponudu, navela je njujorška agencija sredinom jula.

(Agencije)