banner-image

Država najozbiljniji kandidat za vlasnika PKB

Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) mogla bi da promeni vlasnika ukoliko odbornici Skupštine grada u četvrtak usvoje zaključak o prenosu akcija u vlasništvu grada na Republiku.

Kako se navodi u dopuni dnevnog reda naredne sednice, na njoj će se, između ostalog, naći i taj predlog.

Ukoliko Skupština grada usvoji taj predlog, on će se naći i pred Vladom Srbije.

Navodi da bi PKB moglo da postane republičko umesto gradskog preduzeća pojavili su se krajem jula, a tada su predstavnici Gradske uprave Tanjugu rekli da će grad biti vlasnik PKB-a dok se ne donese odluka o prebacivanju PKB-a sa Grada na Republiku, čemu bi mi moralo da prethodi odobrenje Skupštine grada i Vlade Srbije.

Skupština PKB je tada donela odluku o delistiranju, odnosno povlačenju akcija sa berze.

Oduka je, kažu, doneta, kako bi se poslovanje učinilo što efikasnijim i kako bi se smanjili troškovi.

To je Tanjugu tada potvrdio i direktor PKB-a Dragiša Petrović, ističući da je Skupština akcionara donela odluku o delistiranju, isključivo u cilju dalje racionalizacije troškova poslovanja donela odluku o povlačenju akcija, a ne o prebacivanju, jer to i nije u nadležnosti te skupštine.

Privatizacija PKB-a u prvom krugu prodaje nije uspela, a drugi krug nije ni sproveden jer su odbornici Skupštine grada usvojili odluku kojom prestaje da važi prethodna o modelu privatizacije PKB-a.

Prva odluka je na Skupštini grada krajem 2014. godine usvojena i njome je prihvaćen postupak privatizacije PKB-a, kroz model prodaje dela imovine kroz javno nadmetanje i prikupljanje ponuda.

Usledio je i javni poziv za prodaju dela imovine tog kombinata, objavljen 31. decembra prošle godine. Početna cena za prodaju dela imovine koja se odnosi na nepokretnosti, opremu i udele u zavisnim društvima iznosila je 51 odsto od procenjene vrednosti.

Na taj tender se niko nije javio, pa je pokušaj privatizacije PKB-a bio neuspešan.

(Agencije)