banner-image

Vučić kod Klemensa Tenisa

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevoj poseti Nemackoj, gde se sastao sa Klemensom Tenisom, vlasnikom nemačke mesne industrije „Tenis„, koji je najavio ulaganja u Srbiju.

 „Prisustvo kompanije Tenis u Srbiji promeniće kulturu poslovanja“, rekao je premijer nakon razgovora sa nemačkim biznismenom.

U delegaciji Srbije su, pored premijera, i Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, Marko Čadez, predsednik Privredne komore Srbije i Danilo Cicmil, ekonomski savetnik predsednika Vlade.

Poseta je počela obilaskom dvorca u gradu Reda, gde se nalazi sedšte „Tenisove“ proizvodnje.

Vlasnik nemačke mesne industrije „Tenis“, Klemens Tenis boravio je u Srbiji u februaru i tada je potvrdio da namerava da organizuje proizvodnju mesa u Srbiji, a sa premijerom Vučićem dogovorio je korake za dolazak te kompanije u Srbiju, od kojih je najvažniji dobijanje dozvola za rad i obrazovanje kadrova iz naše zemlje.

Premijer Vučić se sastao i sa gradonačelnikom Reda Teom Metenborgom.

Projekat „Tenis“ započet je u decembru 2014. godine, a 27.04.2015. godine potpisan je memorandum o razumevanju između kompanije „Tenis“ i Republike Srbije, koji opisuje projekat ulaganja u Srbiju, a u kome se navodi da je nemačka kompanija zainteresovana za izgradnju do 20 tehnološki najsavremenijih farmi svinja u Srbiji.

U dokumentu je navedeno da će svaka od farmi imati kapacitet 2. 500 krmača i isporučivaće 65. 000 tovljenika godišnje, a investicija po svakoj farmi iznosiće oko 21 milion evra.

Za izgradnju svake farme potrebno je obezbediti oko 15 hektara građevinskog zemljišta i oko 3.000 hektara poljoprivrednog zemljišta za dugoročan zakup.

Srbija je u decembru 2015. godine usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji daje pravni okvir za zakup poljoprivrednog zemljišta po osnovu investicije i omogućava implementaciju ovog projekta.

Vlada Srbije je takođe usvojila i prateću Uredbu o uslovima, načinu i postpuku za ostvarivanje prava prvenstva zakupa.

Predstavnici kompanije „Tenis“ su naveli da je za započinjanje ovog projekta neophodno obezbediti lokacije za izgradnju minimum 10 farmi jer to garantuje isplativost ove investicije.

{youtube}QoWvGoakwYc{/youtube}

(RTV)