banner-image

Soja tuče suncokret, 39 prema 35 dinara

Ove godine ratarima će se nesumnjivo više isplatiti soja nego suncokret. Rod soje bolji je nego rod suncokreta, a kako sada stvari stoje, bolja joj je i cena. Trenutno za ratare je suncokret 35 dinara po kilogramu, a soja oko 39 dinara.

Pre dva meseca, kada je na berzama koštala oko 380 evra po toni, soja je obećavala mnogo, a najveći otkupljivači na domaćem tržištu libili su se da ulaze u ozbiljnije poslove, osluškujući dalja dešavanja s ovom uljaricom. Odnedavno, tražnja za sojom se povećala pa joj se cena sada, u žetvi, vrti oko 315 evra po toni, koliko trenutno daju kompanije koje u ovom poslu prednjače u Srbiji.

Kako će se stvari dalje odvijati i da li će cena i dalje padati, naravno, ne može se reći, ali možda bi neki od indikatora mogao biti taj što se, kako kažu domaći stručnjaci za trgovinu paorskom robom, u Americi očekuje veliki rod, s tim da će 75 odsto tog roda biti u izvanrednom stanju. Lane je, podsećaju, Amerika proizvela 60 odsto tako dobre soje.

Trenutno je domaće tržište stabilno i kako kažu upućeni u trgovinu ovim uljaricama, može se narednih dana očekivati čak i blagi rast cena. Međutim, kada stigne soja sa američkih njiva i kada na scenu stupi suncokret iz Ukrajine, već u bližoj budućnosti moglo bi da dođe do pada cena.

I kod nas će rod soje biti odličan – videlo se da u nekim krajevima Vojvodine prinosi idu i do 4,5 tone po hektaru, što može uticati na cenu. Međutim, treba imati na umu i to da sada skidamo soju zasejanu na znatno manjim površinama nego prošle godine. Koliko je tačno zasejano soje i s kojih površina je sada skidamo teško je reći s obzirom na to da se i dalje dosta seje seme s tavana. Elem, lane smo imali manji rod, a proizvođači su dobijali od trgovaca gotovo istu cenu – oko 40 dinara za kilogram, dok ovih dana mogu da računaju na 38 do 39 dinara.

Sa suncokretom, koji izgleda nije postigao značajnije rezultate kada je o prinosu reč, drugačija je i tržišna priča. Ove godine suncokret je jeftiniji. Cena se određuje dnevno, prema kretanjima na svetskom tržištu, a juče i danas je oko 273 evra po toni (fco fabrika). Dakle, poljoprivrednik dobije oko 35 dinara po kilogramu.

Prema poslednjem nedeljnom izveštaju Produktne berze u Novom Sadu, novi rod suncokreta je pristigao prošle sedmice i prve količine zrna su prometovane u cenovnom rasponu od 34 do 34,60 dinara kilogram, bez PDV-a. Kraj nedelje su, iako registrovanog prometa nije bilo, obeležili pregovori na cenovnom nivou od 35 do 35,50 dinara, bez PDV-a, što potvrđuje uzlazni cenovni trend tokom nedelje. Statistički posmatrano, u okviru prometovanih 300 tona suncokreta registrovana je ponderisana nedeljna cena od 37,84 dinara, s PDV-om (34,40 dinara kilogram bez PDV-a).

S. G.