banner-image

Nedimović: Rešićemo problem u izvozu suncokreta preko Rače

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović sastao se danas sa proizvođačima uljarica kako bi razgovarali o zastojima koji se javljaju prilikom izvoza suncokreta, kao i još uvek nedefinisanim cenama ove ratarske kulture, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Proizvođači su tokom sastanka ministru predočili da uljare nisu ispoštovale obećanje dato prošle godine, kada je u vreme žetve rečeno da će se primenjivati berzanske cene suncokreta, što se, prema njihovim rečima, nažalost ne dešava, a bilo je i zahteva da se zabrani izvoz.

Ministar Nedimović naglasio je da zabrana izvoza ne dolazi u obzir, kao i da je u toku rešavanje procedura u cilju pomoći primene Zakona o drumskom saobraćaju kako bi se olakšao prelazak granice na Rači, prilikom izvoza uljarica u Bosnu i Hercegovinu.

Takođe, ministar Nedimović rekao je da će državne službe razmotriti mogućnost aktiviranja novog modela skladišta, koji podrazumeva sertifikaciju skladišnog prostora i odgovarajućeg finansijskog učešća države kao podsticaja za troškove skladištenja, što bi povećalo tržišnu sigurnost ratara.

Poljoprivrednici su obavestili ministra da na terenu neće biti ostvaren najavljeni rod zrna suncokreta od oko 600.000 tona ali da će uljare preraditi mnogo više nego što su najavile.

Ministar Nedimović rekao je da očekuje da se problem na graničnom prelazu reši u najskorije vreme jer uvažava činjenicu da je ove godine najavljen rekordan izvoz suncokreta od 100.000 tona.