banner-image

Do subvencija bez papirologije

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da će procedura za povlačenje subvencija ići bez papirologije.

On je govoreći o Upravi za agrarna plaćanja rekao da će biti pojednostavljena procedura za povlačenje subvencija, kao i da bi će to ići elektronski odnosno bez papirologije.

„Hteo sam da padnem u nesvest kada sam video kako to funkcioniše. Kada predate zahtev, ponekad ima i 400.000 zahteva na pisarnici, pa dok to dođe u Upravu prođe i do 20 ili 30 dana, kada vraćaju rešenja opet ide tim putem, moramo to da rešimo“”, rekao je Nedimović. 

On je kazao da ako je mogao da zaživeti sistem za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola da ne vidi razlog zašto tako ne bi mogla da funkcioniše i Uprava za agrarna plaćanja. 

On je rekao da će ministarstvo primeniti veliki projekat Evropa RE o reosiriguranju u poljoprivredi. 

Tu se lokalne samourpave štite ako se desi šteta, tako što opština osigura svoj budžet i kasnije kroz refundaciju plaća premiju osiguranja, a to je oko 10 do 15 miliona dinara godišnje. Ako se desi nepogoda i šteta onda se sa 250 do 300 miliona dinara pokriju troškovi, tako da iz bužeta ne mora da se izvođi 100 miliona kao što sada slučaj”, objasnio je on. 

Nedimović je kazao da je on u Sremskoj Mitrovici u kojoj je bio gradonačelnik radio takvo reosiguranje za pšenicu i kukuruz. 

Ministar je razgovarao sa poljoprivrednicima iz smederevskog kraja u okviru turističko-privredne manifestacije Smederevska jesen 2016, koja se održava 129. put, od 8. do 11. septembra.

(Agencije)