banner-image

U Pančevu rešili 6.000 uzurpiranih hektara, dali ih po 190 evra

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov kaže da je u Pančevu uzurpirano još 3.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, dok je na 6.000 hektara problem rešen vansudskim poravnanjem.

Hiljade hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji obrađuje se bez odgovarajućeg pravnog okvira i zakupa. Time je budzet države oštećen za velike sume novca. Srbija ima novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji tek treba da da rezultate u praksi. Dotle, mnoge površine obrađuju subjekti koji na to nemaju pravo. Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da neće odustati od borbe protiv uzurpatora.

Jedan od okruga sa najviše uzurpirane zemlje je Južno-banatski, a gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov rekao je u Novom danu televizije N1, da taj problem datira mnogo godina unazad, a ove je izražen jer prethodne agrarne godine nije postojala licitacija, već je poljoprivrdno zemljište zauzeto na osnovu zaključka Vlade Srbije koji je, kako kaže, malo čudno regulisao mogućnost zakupa zemljišta.

Prošle godine je u Pančevu trebalo da bude licitirano oko 9.000 hektara zemljišta, kaže Pavlov i dodaje da je na 6.000 hektara problem rešen vansudskim poravnanjem, po ceni od oko 190 evra po hektaru, što je znatno manje od od 300 do 500 evra koliko se dostiže na licitaciji.

Prvi čovek Pančeva kaže da je reč o popularnoj meri koja je uostalom dobra i za budžet, ali da je 3.000 hektara nažalost ostalo van van domena vansudskog poravnanja.

„Smatram to nekim vidom bezobrazluka, oni su godinama radili zemlju na takav način. Ali nije ova greška samo na strani poljoprivrednika. Mi kao država pokušavamo da sve to svedemo u pravne okvire, da uradimo komasaciju. Naše katastarsko stanje po kojem radimo program zakupa, je totalno neuređeno, stanje nije preispitivano, nisu se pravile promene u katastru. Država mora da zna sa kojom površinom zemljišta raspolaže, a zatim da to uvede u zakonske okvire”, objašnjava on.

Pavlov ističe da komasacija (ukrupnjavanje poljoprivrednih parcela i preraspodela vlasništva nad njima) nije proces koji kratko traje, i da su za nju potrebne dve, tri godine i značajna sredstva. On, međutim, dodaje da bi se uložena sredstva povratila prve godine na licitaciji.

On kaže da je u nadležnosti Inspekcije Ministarstva poljoprivrede da konstatuje da li je neka površina uzurpirana. Najviše uzurpiranog zemljišta je u južnom Banatu gde, kako kaže Pavlov, radi samo jedan poljoprivredni inspektor, dok ih na teritoriji cele Srbije ima tek 15.

Pavlov kaže da im je Ministarstvo pomoglo u rešavanju problema uzurpiranog zemljišta, da su poslali tri inspektora na teren, ali da je i njima bilo potrebno tri nedelje da konstatuju da je 3.000 hektara zemlje uzurpirano. Problem je, kako kaže, i u tome što su većina uzurpatora NN lica, i da u om slučaju, sledstveno zakonu, gradsko veće donosi oduluku da se pristupi skidanju i prodaji useva. Na tri tendera za te poslove se, međutim, niko nije javio, dodaje Pavlov.

Gradonačelnik Pančeva smatra i da poljočuvarima treba dati veća ovlašćenja jer oni trenutno mogu samo da fotodokumentuju protivpravno ponašanje na poljoprivrednom zemljištu i da pozovu policiju. Poljočuvarima bi trebalo, kako kaže, da se omogući da imaju uvid u papire, kako bi se utvrdilo što više materijalnih dokaza da je zemljište uzurpirano

Pavlov kaže i da je o problemu uzurpacije zemljišta razgovarao sa novim ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, i da veruje da će taj problem biti rešen.

(N1)