banner-image

Moguće je dodatno začiniti rusko tržište

Prehrambenu industriju AD “Aleva” u Novom Kneževcu posetilo je 25 privrednika iz Rusije, gde su im nakon obilaska proizvodnih pogona predstavljeni potencijali kompanije, koja ima preko 350 zaposlenih i ostvaruje godišnju proizvodnju vrednu 20 miliona evra, od koje se preko 40 posto izvozi, značajnim delom i na tržište Rusije.

U “Alevi” koja će iduće godine proslaviti 70 godina postojanja, upravo je u toku kampanja prerade začinske paprika, koja je pri osnivanju fabrike bila osnovni proizvod, a zahvaljujući uspešnom razvoju godišnje se u fabričkim pogonima preradi oko 10.000 tona svežeg povrća. Iako je paprika simbol novokneževačke fabrike, “Aleva” je razvila proizvodni program novim jednostavnim i praktičnim instant proizvodima, namenskim dodacima jelima, dehidrisanim supama, univerzalinim začinom i drugim artiklima, koji su konkurentni i na svetskom tržištu.

U prisustvu vlasnika i generalnog direktora “Aleve” Hristivoja Miloševića i menaymenta, najuspešnijoj kompaniji u Novom Kneževcu i jednom od lidera u srpskoj prehrambenoj industriji uspešno ostvarenje poslovnih planova i unapređenje saradnje sa privrednicima iz Rusije poželeo je predsednik novokneževačke opštine dr Radovan Uverić. Boravak je iskorišćen za međusobno predstavljanje, koje je upriličeno u kanjiškom Hotelu “Akva Panon”.

Poseta ruskih privrednika sa kompanijom “Fort trejd fud” (Fort Trade Food) na čelu, koja je partner novokneževačke kompanije i distributer njenih proizvoda i jedan je od najvećih distributera instant i dehidrisanih proizvoda, prehrambenih koncentrata, začina i konzervisanih proizvoda na području Ruske Federacije, usledio je na poziv “Aleve”.

Ova ruska kompanija posluje od 1995. godine, a proizvode partnera sa kojim posluje plasira u više od 110 gradova posredstvom više od 1.000 regionalnih partnera, a u poseti Srbiji od 9. do 12.septembra su vlasnici partnerskih kompanija poddistributera.

– Naša saradnja je počela pre godinu i po dana i u tom periodu uspeli smo polovinu “Alevinih” proizvoda da plasiramo na rusko tržište. Naš plan je da u sledećem periodu od godinu dana svi proizvodi “Aleve” budu prisutni na ruskom tržištu od Kaljingrada do Vladivostoka, uključujući i Krim – kaže generalni direktor kompanije “Fort trejd fud” Konstantin Poljevoj.

Iz pogona novokneževačke “Aleve” ponuda domaćem i inostranom tržištu je 150 proizvoda, a zamenik generalnog direktora “Aleve” Goran Aleksić ističe da će se u ovoj godini ostvariti izvoz u Rusiju vredan preko milion evra, ali da se već u idućoj godini očekuje nekoliko puta veći izvoz na rusko tržište.

– Zadovoljstvo nam je da smo domaćini velikoj delegaciji ruskih privrednika koje je prvi put došla da poseti našu kompaniju. Reč je o velikoj distibuterskoj kompaniji sa kojom imamo ugovor o višegodišnjoj poslovnoj saradnji za plasman “Alevinih” proizvoda na ruskom tržištu. “Aleva” je u proteklih nekoliko godina ostvarila načajniji prodor na rusko tržište ali se on uglavnom bazirao na centralnim gradovima Rusije. Sada želimo da proširimo bazu naših kupaca i potrošača na prostranstvu ruskog tržišta, pa smo zbog toga i pozvali kod nas vlasnike većeg broja kompanija, želeći da sa svima njima razgovaramo i pospešimo saradnju i dalji prodor na to tržište – izjavio je Aleksić.

Rusko tržište je veliko i prema rečima Aleksića ima svoje specifičnosti, tako da ono što se od “Alevinih” proizvoda kod nas na domaćem tržištu ili u regionu prodaje najbolje, ne znači da isto pravilo važi i za druga tržišta, posebno ne trežište Rusije. Aleksić dodaje da je na ruskom tržištu na veoma dobar odziv naišao dodatak jelima “kulinat”, takođe I druge grupe specijalizovanih začina, kao i slatki program gde prednjače sladoledi.

(Dnevnik, M. Mitrović)