banner-image

Nećemo kazne Hrvatskoj ali žalićemo se EU

Slovenačkii ministar poljoprivrede Dejan Židan pozvao je Hrvatsku da proveri prodaje li se unutar njenih granica vino pod nazivom „teran“ domaćih proizvođača.

„Registracija i zaštita „terana“ kao vina koje se može proizvoditi samo na slovenačkom Krasu je neupitna, a s time su saglasni i evropski stručnjaci kao i neke države s kojima smo se konsultovali“, rekao je Židan

On je dodao da je njegovo ministarstvo Hrvatsku već pozivalo da pošalje inspektore kako bi se utvrdilo je li vino pod imenom „teran“ proizvedeno u Hrvatskoj još u prodaji. 

Po njegovoj tvrdnji, sve zalihe toga vina trebale su da budu prodate do 30. juna ove godine. 

„Ako Hrvatska ne bude delovala u skladu s pravom EU-a, mi ćemo Evropsku komisiju pozvati da preduzme potrebne mere“, kazao je Židan, dodavši da se nije reč o političkoj igri nego potrebi poštovanja evropskog pravnog reda. 

Slovenija ne želi da Evropska komisija kazni Hrvatsku nego da se uklone nepravilnosti u vezi sa prodajom vina s nazivom „teran“ u Hrvatskoj, dodao je Židan.

Kako navodi slovenačka agencija, Židan veruje da Hrvatska svesno krši pravila EU-a i dopušta prodaju „terana“ koji je Slovenija zaštitila kao svoj brend. 

Slovenački mediji su ove nedelje preneli da će Slovenija u Briselu zaoštriti svoju poziciju prema Hrvatskoj zbog spora oko „terana“. 

Na nedavne izjave ministra Židana da će pitanje korišćenja naziva vina „teran“ uskoro biti rešeno u slovenačku korist, reagovalo je hrvatsko Ministarstvo poljoprivede, rekavši da je Židanova ocena neutemeljena, te da je to utvrđeno i u kontaktima sa Briselom. 

„U našim nastojanjima za postizanje rešenja možemo računati na punu saradnju Komisije, koja se zalaže za rešenje koje će zaštititi interese hrvatskih vinara i koje bi istovremeno otklonilo moguće zablude potrošača u vezi sa vinom koja nose naziv ‘teran'“, ističe Ministarstvo poljoprivrede.

(Agencije)