banner-image

Gleda Vučić sebe u zrcalo

Da na ovom svetu pametnijeg i obrazovanijeg čoveka nema od Aleksandra Vučića  znamo već odavno jer nam to on sam ponavlja još otkako se dočepao Vlade Srbije i svih mogućih medija. Međutim, nije to problem. Problem je u tome što njegovo vređanje i omalovažavanje velikog dela srpskih vrhunskih stručnjaka i profesora fakulteta uzima maha. Za sve što ne valja krivi su drugi, a što je dobro – zaslužan je on. Naravno da ni jedno ni drugo nije tačno, ali Vučić za to ne mari. On nastavlja da omalovažava i vređa jer mu zbog toga rejting raste.

Sve je počelo pre tri godine kada je, pravdajući dolazak arapske “Al Dahre” u vojvođanske poljoprivredne kombinate, rekao da je to nužno jer mi ne znamo da navodnjavamo njive. Na taj način je izvređao generacije profesora i studenata novosadskog Poljoprivrednog fakulteta koji su generacijama gradili i izgradili i odražavali vodoprivredni sistem u u Vojvodini.

Taj sistem je devastirala i urušila ratnohuškačka politika koju je godinama vodio upravo Aleksandar Vučić, koji je, gle čuda, odjednom postao i samozvani student i ekspert, genije i mirotvorac i Evropejac. Da bi vojvođanski stručnjaci radili posao kako znaju, potrebni su novci, a genijalci kakav je Vučić da im sole pamet. Potpuno je besmisleno raspravljati o tome kakav je on, ali za čitaoce treba reći ovo – da nije vojvođanskih inženjera vodoprivrede, Vojvodina bi za desetak godina postala močvara kakva je bila pre 300 godina. Znanje nije problem. Problem su pare i ulaganje i problem je pljačka paora. Kad rodi dobro, cene padaju, pa što bi onda paori navodnjavali. I tako dalje i tako šire, ali valjda Vučić najbolje zna.

Bilo mu je malo da vređa samo pojedine fakultete i branše već je jednim udarcem krenuo da sredi sve.

Govoreći o kvalitetu obrazovanja u Srbiji, Vučić je rekao da je, sa izuzetkom Beogradskog univerziteta, koji se nalazi na Šangajskoj listi, kvalitet obrazovanja relativno nizak.

„Osim što mi za sebe mislimo da smo visoko obrazovani, što nije istina, ali to teško prihvatamo“, rekao je Vučić na stručnom skupu „Mladi i nezaposlenost – kako uspostaviti snažne veze između obrazovnog sistema i privrede“.

Šta reći. Ceo Univerzitet u Novom Sadu je obrisao o pod. I ovdašnje naučne institute. Kako je moguće da na Poljoprivrednom fakultetu i Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad nisu valjani stručnjaci kad se novosadski suncokret seje na površini od tri miliona hektara širom planete i kad je svaki osmi na svetu stvoren u načno-semenskoj kući u Novom Sadu? Kako su semena i hibridi ovog Instituta osvojili sve kontinente? Kako je moguće da upravo Novi Sad postane sinonim za IT industriju u Evropi, ako novosadski Fakultet tehničkih nauka nije do kolena beogradskom ili nekom evropskom? E pa neće biti da je tako. Više od 3.500 IT stručnjaka radi u Novom Sadu i godišnje uprihoduje preko 100 miliona evra, a mahom su izašli sa FTN-a. Otkud baš novosadski IT stručnjaci da dobiju najvredniji projekat u poljoprivredi od čak pet i po miliona evra. „Fraktals“ taj novac nosi modernoj polјoprivredi malih i srednjih preduzeća iz oblasti informacionih tehnologija, najvredniji je projekat ikad u Srbiji i jedan od najvećih u Evropi.  

Najgore od svega je što svi ćute i niko ne sme da pisne. Zašto? Pa valjda zato što se na ključnim mestima na fakultetima i univerzitetima nalaze ljudi koje je postavljao Vučić, a oni zaista i jesu onakvi kako ih genije iz Nemanjine vidi.

Većina profesora i asistenata su mnogo obrazovaniji i stručniji od premijera, ali…

Niko srećan, a niko dovoljan… gleda Vučić sebe u zrcalo.

Milovan Lukić