banner-image

Iz Tenisa došli na finalne pregovore

Predstavnici nemačke mesne industrije “Tenis” započinju danas pregovore sa nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede, oko budućih ulaganja u našoj zemlji. Kako “Novosti” saznaju, trebalo bi da “padnu” prvi i konkretni dogovori oko toga šta je sve nemačkim investitorima potrebno kako bi tovili svinje u Srbiji.

Inače, prošle nedelje je i premijer Srbije Aleksandar Vučić bio u poseti vlasniku ove kompanije Klemensu Tenisu, gde su utanačili da do kraja septembra budu postignuti prvi dogovori o ulaganjima.

– Najbitnije je da se investicija nastavlja, a Ministarstvo je uzelo da uradi neophodne korake za nastavak tih ulaganja – rekao je za “Novosti” Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine. – Predstavnici “Tenisa” danas će biti kod nas na sastanku, a trebalo bi da razgovaramo o konkretnim rokovima, gde da budu farme, koliko da ih bude i kako će da se radi.

Među lokacijama koje se pominju kao moguće destinacije gde će se prostirati farme svinja jesu Plandište, Sečanj, Odžaci, Čalma i Apatin. Prilikom nedavnog susreta, rečeno je da je za svaku nemačku farmu potrebno da se prostire na oko 15 hektara građevinskog zemljišta i da treba da imaju oko 3.000 hektara plodnih oranica, za dugoročan zakup, na kojima bi sami proizvodili hranu za tovljenike. Predstavnici ove kompanije naglašavaju da su im potrebne lokacije za najmanje 10 farmi, jer samo to garantuje isplativost ulaganja.

Upravo zbog tog, dugoročnog zakupa, bivša vlada bila je na “tapetu” mnogih poljoprivrednih udružnja, koja su govorila da se Zakon o poljoprivrednom zemljištu menja, upravo zbog nemačkih investitora, kojima će se omogućiti da uzmu u zakup najbolju zemlju. S druge strane, pojedini ratari upozoravaju da će zbog davanja u zakup Tenisu, srpski paori ostati bez mogućnosti zakupa državnih oranica. Srbija je u decembru 2015. godine usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je pravni okvir za zakup po osnovu investicije. Vlada Srbije usvojila je i prateću Uredbu o uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava prvenstva zakupa.

Ipak, nemački investitor ima stav da njegova ulaganja neće “ugušiti” srpskog stočara, već će mu omogućiti da više proizvodi, ali i kome da plasira svinje. I sam vlasnik “Tenisa” najavio je da je rad da uđe na naše tržište i investira oko 300 miliona evra, u narednih pet godina. A, prihode od posla u Srbiji ulagao bi za nove investicije u srpsko svinjogojstvo.

Projekat “Tenis” započet je u decembru 2014. godine, a 27. aprila 2015. godine potpisan je memorandum o razumevanju između kompanije “Tenis” i Republike Srbije. Iako su od tada, postavljani razni rokovi za početak izgradnje farmi, to se još nije dogodilo. Nadležni u Srbiji, međutim, smatraju da su investicije ove kompanije sada – više nego izvesne.

Novosti