banner-image

Ljajić: Uskoro razgovori o trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da krajem septembra počinju prvi razgovori o potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama Evroazijske ekonomske unije (EEU).

„Evroazijski savet šalje radnu grupu 29. ili 30 septembra, kada će početi prva runda razgovora na ekspertskom nivou“, rekao je Ljajić za Radio televiziju Srbije.
On je dodao da će to biti prilika da se preliminarno čuje od jedne i druge strane na koje robe se računa u tom budućem bescarinskom režimu.

Po njegovim rečima, razgovori će početi pre no što se očekivalo jer je Srbija juče dobila predlog za sastanak.

U Evroazijskoj ekonomskoj uniji su Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgistan i Rusija.

Ljajić je ranije izjavio da je cilj da se postojeći nivo liberalizacije proširi na nove proizvode kao što su automobili FIAT, šećer, vino, živinsko meso, duvan, sir, pamuk.

„Apsolutni interes Srbije – dobri odnosi sa susedima“

Ljajić je izjavio da je apsolutni interes Srbije da ima dobar odnose sa svim susedima, te i s Hrvatskom gde su proteklog vikenda bili parlamentarni izbori.

On je ocenio da „ti odnosi (s Hrvatskom) teško da mogu da budu gori nego što su bili, i to ne krivicom Srbije“, dodavši da se Srbija “ trudila, ako ništa drugo da ne doliva ulje na vatru, i na teške i vrlo često ružne izjave koje su stizale iz Zagreba“.

„Sada su izbori završeni i videćemo da li je ta pojačana retorika bila proizvod predizborne kampanje, ili je ona mnogo dublji problem u odnosima Beograd i Zagreba“, rekao je Ljajić za Radio televiziju Srbije.

On je ocenio i da je teško očekivati da će Hrvatska dobiti stabilnu vladu, s obzirom na moguće postizborne kombinacije.

Ljajić je rekao da Srbija i Hrvatska imaju „vrlo zavidnu robnu razmenu“, veću od 700 miliona evra i da Srbija želi da se ona poveća.

„Želimo i nove investicije i, na kraju krajeva, regionalna stabilnost jeste i preduslov za privlačenja novih investicija i u Zagreb i u Beograd“, rekao je potpredsednik Vlade i ministar trgovine.