banner-image

Organsko i za Angolu imamo

Proizvodi fabrike “Grab” iz Koštunića uskoro će u Algolu izvoziti lanč pakete za vojsku i organsku hranu iz Zapadne Srbije, dogovoreno je tokom boravka načelnika Generalštaba oružanih snaga Angole i predsednika Jomil grupe Jovana Čekovića u Gornjem Milanovcu.

Fabrika “Grab” ima nekoliko pogona i to za proizvodnju voćnih rakija, slatkog programa, sokova i meda.

“Sviđaju nam se proizvodi iz ove fabrike, izuzetni su. Naravno da želimo za Angolu dosta proizvoda iz Srbije”, rekao je prilikom otvaranja fabrike načelnik generalštaba Oružanih snaga Angole Geraldo Sa Čipenga Nundo.

“I do sada smo isporučivali robu za Angolu. Računam da će 50 odsto proizvoda iz ove fabrike ići za tu afričku zemlju, počev od lanč paketa za vojsku, pa preko džemova, marmelada, sokova i rakije. Ništa nije slučajno, general Nundo je došao da otvori ovu fabriku”, naglasio je predsednik Čeković.

Visoka vojna delegacija posetila je i kompaniju “Jomil” sa kojom Angola trenutno sarađuje u tri segmenta, a reč je o vojno-tehničkoj saradnji, inženjeringu i građevinarstvu, odnosno u civilnim poslovima vezanim za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Saradnja Angole i Srbije je u usponu, naročito od pre nekoliko godina i u toj afričkoj zemlji poznat je izuzetan kvalitet srpskih preduzeća.

Prilikom posete istaknuta je potreba za saradnjom u još nekom oblastima.

Na južnim padinama Suvobora, smestili su se Koštunići, selo u kojem živi oko 550 meštana i svako novo radno mesto je nada da će mladi ostati. Novootvorena fabrika za proizvodnju i preradu organske hrane, šansu je dala upravo ljudima iz svog sela.

“Radimo u dve tri smene, u zavisnosti od obima posla. Od ovog posla se može pristojno živeti, usput radimo i na našim imanjima”, kaže jedan od radnika Zoran Mirković.

U selu velike ekološke vrednosti, jabuke, šljive i maline su izvanrednog ukusa, a posebnog kvaliteta su šumski plodovi i lekovito bilje.

“Sirovina koja se ovde prerađuju su vrlo kvalitetne. Šljive, kruške, jabuke, dunje, maline, kupine, sve je sa ovog područja, izuzev kajsije koje otkupljujemo sa područja Čačka. Iz ove fabrike proizvodi su zdravstveno bezbedni i mogu je konzumirati svi, od male deca pa sve do najstarijih”, objašnjava diplomirani inženjer prehrambene tehnologije Pantelija Gačić.