banner-image

Za 50 izvršilaca u Upravi za agrarna plaćanja 2.200 prijava

Na konkurs za 31 radno mesto, odnosno 50 izvršilaca u Upravi za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, do sada je stiglo 2.200 prijava, rečeno je „Agrosmartu“ u Upravi.  

Javni konkurs za popunjavanje upražnjenih izvršilačkih radnih mesta u Upravi za agrarna plaćanja raspisan je 17. avgusta ove godine. Rok za prijavljivanje bio je osam dana od objavljivanja u publikaciji „Poslovi“ Nacionalne službe za zapošljavanje i istekao je 25. avgusta.

S obzirom na veliki broj prijava, rezultate konkursa ne treba očekivati pre kraja godine, rekli su nam u Upravi za agrarna plaćanja.

-U prvoj fazi, konkursne komisije treba da pregledaju sve prijave. Neblagovremene, nerazumljive i nepotpune se odbacuju zaključkom, a kandidate koji uđu u izborni postupak očekuje provera stručnih osposobljenosti, znanja i veština, kako je predviđeno tekstom konkursa – navedeno je u odgovorima na naša pitanja.

Podsetimo, Vlada Srbije odobrila je krajem prošle godine zapošljavanje 103 izvršioca u Upravi za agrarna plaćanja, što je jedan od uslova za akreditaciju državnih organa i tela zaduženih za sprovođenje IPARD II programa za koji je Evropska komisija Srbiji dala zeleno svetlo u januaru 2015. godine i koji srpskoj poljoprivredi nosi 175 miliona evra. Po odobrenju Vlade Srbije, što je bilo neophodno s obzirom na to da je na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, Uprava je raspisala konkurs za 43 radna mesta i odziv je i tada bio ogroman.

-Po prethodno raspisanom konkursu Uprave za agrarna plaćanja iz februara meseca, ovih dana u Upravi počinju sa radom 43 izvršioca. Sa ovim brojem od 50 izvršilaca koji treba da bude primljen po novom konkursu, Uprava bi popunila gotovo sva mesta predviđena važećim Pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta. Ostaje prostor za svega nekoliko radnih mesta koja će najverovatnije biti popunjena preuzimanjem iz drugih državnih organa – naveli su u Upravi.

Kako se prijave još uvek zavode i pregledaju, nisu mogli da preciziraju za koje radno mesto vlada najviše interesovanje. Kandidati, kako su nam rekli u Upravi, obično konkurišu na radna mesta za koja ispunjavaju uslove predviđene tekstom konkursa u pogledu vrsta i stepena stručne spreme, radnog iskustva, poznavanja engleskog jezika…

-Da bi neko bio primljen u radni odnos po raspisanom konkursu, potrebno je da u predviđenom roku dostavi prijavu i dokaze koji se prilažu, tako da prijava bude razumljiva i da uz nju budu priloženi svi traženi dokazi. Potom da se odazove pozivu na proveru stručnih osposobljenosti, znanja i veština i naravno, važno je da ispuni merila propisana za izbor na radno mesto za koje je konkurisao. Činjenica da je neko već državni službenik, nije od značaja za prijem u radni odnos – objasnili su u Upravi za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

S. G.