banner-image

Projektu Biosensa 30 miliona evra

U Pokrajinskoj vladi danas je predstavljen projekat „Internet stvari u domenu poljoprivrede“ (IoF 2020 – Internet of Farming 2020) pokrajinskog Instituta Bisens i njegovog strateškog partnera iz Holandije, koji će se u naredne četiri godine realizovati u Evropi, sa budžetom od čak 30 miliona evra. O samom projektu je govorio direktor Instituta Biosens prof. dr Vladimir Crnojević, dok je o značaju Instituta Biosens i značaju projekta i podršci koju zaslužuju, govorio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Naime, dva generalna direktorata Evropske komisije: za poljoprivredu i ruralni razvoj i za informatičko društvo po prvi put odlučili su da zajednički investiraju 30 miliona evra u jedinstveni projekat koji treba da ubrza usvajanje najsavremenijeg koncepta uvođenja internet stvari u domenu hrane i poljoprivrede i u konkurenciji oko 500 institucija iz cele Evrope, odabrali projekat Biosensa i holandskog instituta DLO, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

Prema rečima prof. dr Vladimira Crnojevića, radi se o jednom od najvećih projekata Evropske komisije u oblasti nauke, koji stavlja Srbiju i Vojvodinu među lidere u ovoj oblasti, gde se pokušava postaviti arhitektura nove evropske poljoprivrede.

„U naučnom evropskom svetu ovo je mini-presedan da dva generalna direktorata zajedno finansiraju ovakvu aktivnost, ali to je zato što je svima postalo jasno da informacione tehnologije predstavljaju jedinu stvar koja može da obezbedi održivu poljoprivredu i da je učini konkurentnom, za populaciju koja raste i koja će brzo biti 10 milijardi ljudi na planeti“, rekao je prof. dr Crnojević i dodao da projekat sadrži viziju poljoprivrede u budućnosti, da podaci o mašinama, uređajima, životinjama, biljkama budu povezani na internetu, da dolaze na jedno mesto, odakle se „prerađuju“ i koriste kao servisi kome su namenjeno: od najmanjih proizvođača, preko srednjih, do velikih kompanija, među kojima su i Filips i Mikroelektroniks, zatim državne uprave, nauke i istraživača.

Biosens će, kako se navodi u saopštenju, koordinirati sve aktivnosti čak 73 evropske institucije koje se odnose na pilot-sajtove i širom Evrope i implementirati i testirati blizu 20.000 novih internet stvari, kroz 19 pilot projekata u pet oblasti: ratarstvu, povrtarstvu, voćarstvu, stočarstvu i mlekarstvu, kao što su, na primer: upravljanje preciznom poljoprivredom, nadzor krava na pašnjaku, daljinsko merenje kvaliteta mleka, logistika u voćarstvu, urbane visokotehnološe farme, sledljivost u mesnoj industriji i različiti vidovi informatičkog upravljanja u procesu poljoprivredne proizvodnje.

Profesor Crnojević je naglasio da je spajanje poljoprivrede i informacionih tehnologija smer u kome svet ide, te da je projekat IoF 2020 prilika i za našu nauku, ali i za poljoprivredu i industriju uopšte, da zajedno uhvatimo korak sa Evropom i donesemo nešto novo, što može biti prekretnica u daljem razvoju. Svoju zahvalnost uputio je AP Vojvodini, kao osnivaču Instituta Biosens, gde je prepoznato da jedan specijalizovan institut koji bi se bavio ovakvim stvarima može da ima značajnu ulogu u pokretanju razvoja poljoprivrede u Vojvodini.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je izjavio da projekat u kome je uspostavljena strategijska veza između dva najveća potencijala koja ima Vojvodina, a to su poljoprivreda i informacione tehnologije, govori o tome koliko je Institut Biosens značajan za Vojvodinu, ali i celu našu zemlju. Biosens ima nacionalni značaj, što se vidi na osnovu rezultata koji postiže u žestokoj konkurenciji na evropskom nivou.

„Projekat treba da omogući implementaciju najširih mogućih znanja u tu vezu između informatičkih tehnologija i poljoprivrede, radi razvoja i jednog i drugog sektora, ali, pre svega, generisanja međusobnih potencijala“, izjavio je Mirović i naglasio da će Institut Biosens u ovom projektu biti referentna institucija za čitavu Evropu, da se radi o najvećim sredstvima koja je Vojvodina ikada dobila u ovoj sferi, kao i da će konkretnu korist, sa značajnim sumama, imati i naša mala i srednja preduzeća u fazama razvoja projekta.

Takođe, Mirović je najavio podršku Pokrajinske vlade radu Instituta Biosens. „Ključna poruka je da su ovo, u stvari, prave nove tehnologije. Na ovakvim primerima će Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnostraživačku delatnost graditi svoju strategiju“, rekao je Mirović.

Predstavljanju projekta prisustvovali su i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević i resorni pokrajinski sekretari prof. dr Zoran Milošević i mr Vuk Radojević.