banner-image

Izbor sorti i nabavka semena

Ubrzana žetva soje, početak berbe kukuruza i započeto vađenje šećerne repe nagoveštavaju brzo oslobađanje površina za setvu. Suncokret je skoro požnjeven ili se privodi kraju tako da u ovom trenutku ima slobodnih 300.000-400.000 hektara za obradu zemljišta i eventualno za predsetvenu pripremu. Ovih dana treba očekivati i sugestije državnih organa, a pre svega kupaca pšenice o obimu proizvodnje (površine) i strukturi sortimenta…

Sortiment i nabavka semena

Institut za ratarstvo i povrtarstvo savetuje proizvođačima u proizvodnoj 2016/2017. setvu sledećih sorti pšenice: Simonida, Zvezdana, NS 40S, Renesansa, Ilina i Pobeda. U prometu će se naći i manje količine semena sorti Rapsodija, Evropa 90, Dika i dr., zaostalih iz prethodne semenske proizvodnje, jer se Institut okreće sortama najnovije generacije, koje se umnožavaju za setvu 2017/2018. Od sorti ozimog ječma u ponudi su Novosadski 565 (dvoredni), kao i Rudnik i Nonijus (šestoredni). Tu su i sorte tritikalea Odisej i Paun, kao i spelta pšenica Nirvana. Seme se može naručiti i nabaviti u distributivnom centru Instituta, ali je najveći snabdevač domaćeg tržišta semena semenarska kuća BSP iz Srbobrana. Ova kuća je ujedno i najveći partner Instituta u organizaciji semenske proizvodnje, doradi i prometu semena strnih žita. Raspolaže modernom opremom za doradu semena, ima pouzdanu laboratoriju za kontrolu dorađenog semena i stručne ljude koji vode poslove. U neprekidnom su kontaktu sa stručnjacima Instituta kako bi seme koje se nudi proizvođačima ove jeseni bilo vrhunskog kvaliteta.
Sorte pšenice Simonida i Pobeda spadaju u tzv. poboljšivače kvaliteta, a sorte Zvezdana i Renesansa imaju odličan kvalitet zrna. Sorte NS 40S i Ilina su najprinosnije u asortimanu institutskih kreacija, ali je njihov kvalitet zrna nešto slabiji i svrstavaju se u dobre hlebne sorte.
Da bi ostvarile svoj genetski potencijal za prinos i kvalitet zrna, institutskim sortama se mora posvetiti puna pažnja tokom celog vegetacionog perioda.

Vreme setve

Za celu Republiku Srbiju optimalni rokovi setve se kreću od 5. oktobra do 5. novembra. Idealno bi bilo kada bi kompletna setva pšenice bila obavljena između 10. i 20. oktobra, bez obzira na sortu. Budući da je to teško ostvarivo, u principu se setva u žitorodnim područjima (Vojvodina, Mačva, Stig) odvija od 5. do 25. oktobra, a u centralnom području Srbije toleriše se setva do 5. novembra.
Sve ostalo se može smatrati setvom izvan optimalnog roka. Pšenica mora započeti bokorenje pre zime, a ječam treba da bude u punom bokorenju kao i tritikale

(Poljoprivrednik)