banner-image

U Moskvi ugovoren izvoz hrane iz Srbije za sedam miliona evra

Kompanija iz Srbije dogovorile su na međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda „Svet hrane“ u Moskvi nove izvozne aranžmane vredne više od sedam miliona evra, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Najviše se očekuje od plasmana svežeg voća i povrća na tržište Rusije, a primetno je interesovanje ruskih kupaca i za organske proizvode.

PKS i Razvojna agencija Srbije su, organizacijom nacionalnog štanda Srbije, podržale nastup 12 srpskih kompanija, proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća, mesnih proizvoda, sokova i organskih proizvoda na međunarodnom sajmu „Svet hrane“, održanom od 12. do 15. septembra. 

Izlagači „Nektar“, „Zlatiborac“, „Jugprom“, „Pik Južni Banat“, „Voćar“, „ITN“, „Moravac Z Z“, „Poslovni sistem Global Sid“, „Flora Internacional“, „Ćirić Agro MĐŽ“, „Mirax Agrar“ i „Agroprom“, izlagali su ove godine na dva nacionalna štanda Srbije u sajamskim halama specijalizovanim za voće i povrće, meso i mesne prerađevine.

Tradicionalno učešće srpskih kompanija na jednoj od najuglednijih međunarodnih izložbi prehrambenih proizvoda u svetu, direktno doprinosi kvalitetnijem pozicioniranju srpskih brendova i ukupnom izvozu, ne samo na tržište Zajednice nezavisnih država, vec i šire, navodi se u saopštenju.

Trgovinsku razmenu Srbije i Ruske Federacije u 2015. godini obeležila je oscilacija kursa i pad vrednosti rublje, što je direktno uslovilo nesigurnost naplate, otežano planiranje i samim tim značajan pad trgovinske razmene i izvoza i uvoza. 

Stabilizacija kursa rublje od početka 2016. uticala je na rast trgovinske razmene i srpskog izvoza. Rezultate bilateralne trgovinske saradnje srpskih i ruskih kompanija u prvoj polovini godine obeležio je dinamičan rast srpskog izvoza, uz značajno smanjenje deficita. 

Srpski izvoz je vredeo 379,2 miliona dolara, što predstavlja rast od 18,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je sa 41,5 odsto u 2015. godini povećana na 47,6 odsto u prvoj polovini 2016. 

Rast izvoza srpskih prehrambenih proizvoda u prvoj polovini 2016. godine zabeležen je kod svežeg voća za 74 odsto, kod sira za 27 odsto, a kod svežeg povrća za 23,7 procenata. 

Značaj ostvarenih vrednosti srpskog izvoza u Rusiju utoliko je veći ukoliko se uzme u obzir udaljenost tržišta Ruske Federacije od preko 2.000 kilometara, kao i visoki transportni troškovi, koji u velikoj meri utiču na finalnu cenu proizvoda. Srpski proizvod je cenjen, prepoznat kao kvalitetan, ima kupca, a opšti utisak srpske poslovne zajednice je da takav trend treba održati i valorizovati, jer potencijali nisu ni izdaleka iscrpljeni.

(RTV)