banner-image

Južnoafrička poljoprivreda ugleda se na vojvođansku

Saradnja Vojvodine sa Južnoafričkom Republikom daje rezultate, ali postoje mogućnosti za njeno dalje unapređenje, saglasili su se danas na sastanku predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i delegacije iz Južnoafričke republike u Novom Sadu.

Zamenik vicekancelara JAR Ričard Bernard izrazio je nadu da će se saradnja između Vojvodine i Južnoafričke Republike unaprediti, a najviše u oblasti savetovanja u vezi procedura posle žetve.

“Fascinantan je podatak da se u Vojvodini 94 odsto onoga što se proizvede i iskoristi, što u Južnoj Africi nije slučaj”, rekao je Bernard, a saopštila je Pokrajinska vlada.

Južnoafričkoj Republici je potrebna pomoć u razvoju malih poljoprivrednih farmi, razmena stručnjaka, koji bi tamošnjim fakultetima uspostavili nove programe, kao i saradnja u razvoju informacionih tehnologija koji se koriste u poljoprivredi.

“Zainteresovani smo za tehnologije nakon žetve i dostizanje optimalne upotrebe svih ovih proizvoda i poljoprivredne mehanizacije u uzgoju povrća i kukuruza”, naglasio je Bernard.

Kako se navodi u saopštenju, do sada je urađeno ogledno polje na plantaži u Limpopu, i očekuje se da od oktobra, taj pilot projekat zaživi, a takođe postoji i inicijativa za bratimljene opština Tulamela i Ada, kao i izvoz malih poljoprivrednih mašina i motokultivatora.

Pomoćnik pokrajinskog sekratara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić je istakako da je ono u čemu Vojvodina može da pomogne upravo oblast poljoprivrede.

“Mi smo otvoreni za saradnju u oblasti tranfera tehnologije i znanja, a sigurni smo da samo takav način saradnje može da da dobre rezultate i naš zadatak je da tu saradnju unapredimo”, rekao je Drakulić.

On je pozvao predstavnike iz JAR da sledeće godine posete Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, gde se mali poljoprivrednici i farmeri iz te zemlje mogu upoznati sa najnovijim dostignućima u oblasti agrara, zaštite bilja, semena i poljoprivredne mehanizacije.

(Agencije)