banner-image

Dve decenije Meteor komerca i uspešne poljoprivrede na zapadu Bačke

Za kompaniju koja, zajedno sa više od dve hiljade poljoprivrednika – kooperanata i poslovnih partnera organizuje poljoprivrednu proizvodnju na oko 25.000 hektara, može se reći je da je, u najmanju ruku – uspešna. Koliko takva kompanija može da znači za poljoprivredu i poljoprivrednike, ne samo u jednoj opštini već mnogo šire i dalje, najbolje pokazuje primer somborskog “Meteor komerca”, najvećeg organizatora proizvodnje na zapadnobačkim njivama i jednog od najvećih u Vojvodini. “Meteor komerc” svečano je obeležio dvadeset godina postojanja, a prisustvo bezmalo hiljadu zvanica iz sveta agrobiznisa, prvenstveno poljoprivrednika, koji su juče zajedno sa domaćinima proslavili jubilej, govori o tome da bez partnerskog odnosa i poverenja u celokupnom lancu poljoprivredne proizvodnje nema ni rezultata.

“Meteor komerc”, koji obrađuje i oko 800 hektara vlastititih njiva, i to pod najsavremenijim sistemima za navodnjavanje, pored toga što organizuje primarnu poljoprvrednu proizvodnju, bavi se i proizvodnjom semenskih roba – pšenice, suncokreta, kukuruza… I u tom segmentu daje dobar primer koji bi trebalo da uvaže i kreatori naše agrarne politike i mera jer bi poljoprivredne proizvodnje koje nose veći dohodak po jedinici površine, poput proizvodnje semenskih roba, trebalo da budu zastupljenije u srpskom agraru. A za to, jasno je i iz rezultata “Meteor komerca”, sve uslove imamo. Somborska kompanija, čulo se na svečanosti, poseduje i skladišne kapacitete od oko 50.000 tona pa je i tom segmentu važna za poljoprivrednike i zadruge u ovom delu Bačke. Dobre rezultate postiže i u zemljama regiona, gde izvozi sve merkantilne robe koje proizvodi, kao i hranu za životinje, takođe iz sopstvenih pogona.

-Dvadeset godina postojanja i rada na privrednoj mapi regiona, posebno u našim uslovima, velika je stvar. Za to vreme stekli smo brojne poslovne prijatelje, u pravom smislu reči. Naša ciljna grupa uvek su bili poljoprivredni primarni proizvođači i saradnja s njima uvek nam je bila u prvom planu. Nastojali smo, pritom, da držimo i korak sa naukom jer smo uvereni da bez toga nema pravih rezultata na njivama – naglasio je u razgovoru sa novinarima direktor kompanije “Meteor komerc” Jeca Ilić.

Ocenivši da nije lako biti organizator poljoprivredne proiozvodnje u nepovoljnom poslovnom miljeu i dobu velikih kriza i nesigurnosti, kakvo smo imali u proteklom periodu, on je istakao da je kompanija uspela sa svim tim da se izbori jer je uvek imala korektan i kooperativan odnos sa  proizvođačima sa kojima je organizovala proizvodnju.

-Pokušavali smo da zajedno s njima predvidimo šta će se dešavati i da poljoprivrednike u najvećoj meri, koliko možemo, oslobodimo poteškoća koje nisu vezane za samu proizvodnju. “Meteor” je na sebe preuzimao rizike i tako je stekao poverenje na tržištu – kazao je Ilić navodeći da jedna od poslovnih politika ove firme i podrška poljoprivrednicima u osiguranju useva. – Jako dobro znamo šta znači osiguranje, naročito u poljoprivredi. Nismo nikada dozvolili da ne osiguravamo delatnost kojom se bavimo. Postizali smo takve uslove sa osiguravajućim kućama da smo mogli našim kooperantima da omogućimo pomoć u osiguranju, da im ono ne bude trošak. A to je samo jedan od vidova pogodnosti. Recimo, često se ne moraju obraćati bankama kada im je potrebna finansijska pomoć jer im i tu izlazimo u susret, nastojimo da ispratimo i taj deo u organizaciji proiozvodnje.

Prof. dr Miroslav Malešević: Imamo najkvalitetnije seme, posejmo ga

-Proizvođači pšenice u našoj zemlji pokazali su da mogu da postignu fantastične prinose, čak mnogo bolje nego farmeri na Zapadu. Nažalost, stižu nam kritike iz inostranstva da kvalitet našeg hlebnog zrna nije zadovoljavajući. To nije dobro. Ima mesta da se popravi sortiment i ratari treba da se okrenu sortama boljeg kvaliteta – poručio je sa jučerašnje svečanosti jedan od najboljih stručnjaka za strna žita u regionu prof. dr Miroslav Malešević.

Ukazujući na to da postoje uveravanja čelnih ljudi u srpskom agraru da će se problem razvrstavanja pšenice po kvalitetu rešiti, ovaj stručnjak je istakao da nije dobro da poljoprivrednici koriste seme sa tavana.

-Evo, tu je “Meteor komerc”,  tu su druge semenske kuće koje su obezbedile kvalitetno i deklarisano seme za predstojeću setvu. Očekujem da će se proizvođači okrenuti takvom semenu – naglasio je Malešević.

 

S. Gluščević