banner-image

Konačna otkupna cena suncokreta – 34 dinara

Kompanija „Dijamant“  definisala je konačnu otkupnu cenu suncokreta ovogodišnjeg roda. Kako saznaje „Agrosmart“ zrenjaninska uljara kilogram suncokreta plaćaće 34 dinara, bez PDV-a, „franko utovareno u vozilo kupca“. Pretpostavlja se da će i drugi veliki otkupljivači, poput „Viktorija oila“, izaći sa istom konačnom cenom za ovu uljaricu.

Podsetimo, akontna cena koju su davale domaće uljare bila je 30 dinara kilogram, a ratari su pred početak žetve isticali da nijedna konačna cena niža od 42 dinara za njih ne bi bila prihvatljiva i ne bi imali nikakve koristi od toga što su proizveli ovu robu. Međutim, upućeni u tržišna kretanja ocenili su da bi to bila „preterana zarada“.

Ove godine cena suncokreta niža je nego što je bila lane, kada je otkup krenuo od 36 dinara, što je posledica dešavanja na tržištu uljarica. Na globalnom tržištu cene idu naniže, a taj trend će se, očekuje se, nastaviti kada na svetsku pijacu pristigne suncokret najvećih proizvođača, kakav je Ukrajina.

Kako su ranije kazali u Poslovnom udruženju za industrijsko bilje ovogodišnja proizvodnja suncokreta u Srbiji bi trebalo da iznese do 700.000 tona. Ta industrijska biljka posejana na oko 210.000 hektara, a vremenski uslovi pogodovali su da ovogodišnji rod bude dobar.

Najveće domaće industrije ulja trebalo bi da otkupe po više od 200.000 tona, a procenjuje se da će za bosanskohercegovačku uljaru „Bimal“ otići oko 50.000 tona semena suncokreta iz Srbije.

S. G.