banner-image

Univereksport, izobilje organske hrane

-Sve više dolazi do izražaja grupa potrošača koja zna šta kupuje, koja je edukovana i ima visoko razvijen nivo svesti o sebi i svom okruženju. U današnje vreme, sve je više onih koji žele da promene neke od svojih navika za koje znaju da nisu baš najzdravije i okrenu se novom, boljem i  kvalitetnijem načinu ishrane. Savremeni način života često nas sputava u konzumiranju zdravih namirnica u ishrani. Takođe, veliki broj potrošača je u dilemi koji su to proizvodi proizvedeni na zdrav način i gde ih mogu kupiti za svoju ishranu. Stoga je „Univereksport“ otvorio svoja vrata organskoj hrani i asortiman stalno obogaćuje ovim proizvodima – ističe u razgovoru za „Agrosmart“ rukovodilac korporativnih komunikacija ovoj kompanijiOlivera Ćirković.

„Univereksport“ najveća domaća trgovinska kompanija, članica je Centra za organsku proizvodnju u Selenči (COPS). COPS ima oko 220 članica, što poljoprivrednika, što prerađivača, bilo da je reč o malim gazdinstvima i proizvođačima, bilo o velikim poslovnim sistemima kakav je ova trgovinska kuća.

-Prvi ste trgovinski lanac u Srbiji, koji je uveo organsku hranu u svoje prodajne objekte. Da li se ta odluka pokazala pravim, adekvatnim odgovorom na zahteve potrošača?

2011. godine, na našem imanju u Liparu, kraj Novog Sada, počeli smo sa sopstvenom proizvodnjom organske hrane na površini od oko 50 hektara, ali smo još pre toga u saradnji sa domaćim sertifikovanim organskim proizvođačima krenuli u veliku priču o organskoj hrani, da bi danas napravili i „Priroda kutke“ u našim objektima. „Priroda koncept“ je specifična “prodavnica u prodavnici” koja je zamišljena po principu – uzećemo od prirode najbolje i isto ćemo joj to vratiti. Konzumiranjem ovakve hrane utičemo i na očuvanje sredine u kojoj živimo, a uticaj na zdravlje je nemerljiv. Sve veća i sve šira ponuda organskih proizvoda činjenica je dovoljna sama po sebi koja ukazuje na sve veću potrebu kupaca da konzumiraju organske proizvode.

-Kojih sve i koliko proizvoda domaćih organskih proizvođača sada ima na rafovima?

Naš osnovni zadatak po pitanju asortimana organskih artikala jeste da obezbedimo i ponudimo našim kupcima organske proizvode kojima mogu zadovoljiti svoje svakodnevne osnovne potrebe. Istovremeno, težimo ka upotpunjavanju ponude i ispunjavanju specifičnih zahteva što većeg broja potrošača. Ponuda sadrži organsko voće i povrće, prerađevine od voća i povrća (sokovi,voćni namazi…), razne vrste žitarica i prerađevine poput brašna, testenina i sličnih te organske začine, organske konditorske proizvode (slatke i slane), organske mlečne proizvode, organska ulja i mnoge druge artikle.

-Ko su poljoprivrednici, proizvođači organske hrane s kojima sarađujete?

Najznačajniji deo asortimana koje danas naši potrošači mogu kupiti u Univerexport prodajnim objektima jesu naši organski proizvodi, uzgajani na našoj zemlji sa svim potrebnim proizvođačkim sertifikatima. Pored toga, od domaćih proizvođača nabavljamo sveže voće i povrće, mlečne organik proizvode, dok se drugi proizvodi obezbeđuju od dobavljača koji organske proizvode uvoze i dalje distribuiraju u zemlji. Broj sertifikovanih proizvođača organske hrane raste iz dana u dan, što je odličan pokazatelj nastojanja da se na najbolji način odgovori zahtevima potrošača, njihovim potrebama i da se ide u korak sa vremenom u kojem živimo. Sa druge strane, veliki broj njih nije u mogućnosti da isprati potrebe tržišta po pitanja kvantiteta i kontinuiteta isporuke, pa se deo artikala obezbeđuje i kroz uvoz. Trenutno se u našim objektima mogu naći proizvodi svetski poznate italijanske kompanije NaturaSi.

-Koliko, po vašoj, oceni trgovinske kompanije mogu da doprinesu unapređenju ove vrste poljoprvrede u Srbiji i kakvu ulogu imaju i mogu da imaju kada je reč o promovisanju koncepta zdrave i organske hrane među potrošačima?

Kada govorimo o konceptu zdrave i organske hrane, govorimo zapravo o načinu života. Ukoliko naučimo da prepoznamo šta je to što je potrošačima važno, naučićemo u kom pravcu je potrebno da se krećemo. Širenje mreže organskih proizvoda je definitnivno put kojim će kompanija Univerexport ići u budućnosti, jer upravo takvim opredeljenjem sve većoj grupi edukovanih potrošača po pitanju značaja i važnosti konzumiranja biološki zdrave hrane dajemo do znanja da smo o njihovim potrebama razmišljali I da im dajemo mogućnost zamene neorganske hrane na trpezi velikim brojem proizvoda organskog porekla. Na taj način čitava jedna kompanja zapravo postaje jedno snažno marketinško sredstvo.

S. Gluščević