banner-image

Počinju Sajmovi zdravog življenja

Na Zagrebačkom velesajmu, od 29.oktobra do 2. novembra održaće se “Sajmovi zdravog življenja”, koji obuhvataju Sajam zdrave hrane “Organika”, Sajam pčelarstva “APltera” i Sajam alternative “Mistik”. Ujedno, organizuje se i „Izvor“, sajam županija, izvornih proizvoda, običaja i manifestacija. 

Kako poručuju iz Zagrebačkog velesajma, ove manifestacije zauzimaju sve bolje pozicije na sajamskoj mapi Evrope i sveta, broj posetilaca raste, a učinjeni su značajni pomaci i u pogledu sadržaja, programa i kvaliteta izlagačkog dela. Sajmovi se prostiru u sedam paviljona na 16.000 kvadratnih metara, a okupili su 430 izlagača iz 15 zemalja – Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Češke, Finske, Hrvatske, Indije, Mađarske, Nemačke, Rumunije, Ruske Federacije, SAD, Slovenije, Srbije i Španije.

Jedna od tematskih celina “Sajmova zdravog življenja” – “Organika” obuhvata eko tržnicu, izložbu organske, sertifikovane hrane i proizvoda, kao i biodinamičke proizvodnje, eko sorti semena i sadnica, lekovitog bilja, opreme za pripremu zdrave hrane i proizvoda od industrijske konoplje.

“APltera” je sajamska manifestacija posvećena pčelarstvu i proizvodima od meda, opremi za pčelarstvo, zaštiti pčela i košnica, apiterapiji i apikozmetici, a posetioci “Mistika” imaće prilku da steknu nova saznanja i informacije o prirodnoj, energetskoj i duhovnoj medicini, odnosno  aromaterapiji,  akupresuri, su-jok tehnici, ajurvedi, tehnikama za sklad duha i tela, masažama, bioenergoterapiji, zvukoterapiji… 

-U sedam godina saradnje s izlagačima, posetiocima, medijima, partnerima, institucijama, stručnjacima i praktičarima, istinskog zajedništva i međusobnog uvažavanja te puno prijateljstva i ljubavi prema ovom sajmu, svi zajedno stvorili smo respektabilan međunarodni projekt prepoznatljiv po visokom kvalitetu i aktuelnosti programskog sadržaja. Stvorili smo mesto edukacije na kojem se spoznaju različitosti i omogućuje izbor između konvencionalnog i komplementarnog. Najposle, stvorili smo opšte dobro i snagu koja definiše trendove te utiče na institucionalnu podršku tematskim delatnostima.  Program predavanja, seminara, kongresa, prezentacija, radionica, okruglih stolova i dugih oblika programa edukacije ukupno će trajati 270 sati, a održavaće se na osam lokacija kroz sva četiri dana trajanja sajmova – navode organizatori.

Predavanja, edukacije, radionice…

-Nije slučajno da su mnoge stranice knjiga posvećene upravo samopomoći. Svakodnevni život iziskuje veliku količinu energije za usklađivanje poslovnih, porodičnih i mnogih drugih obveza dok ostavlja malo vremena za bavljenje sobom i pronalaskom ‘vlastitog ja’. Osveštavanje te praznine vodi nas u dalju potragu za samim sobom. Sajmovi zdravog življenja pružaju holistički pristup u toj potrazi – poručuju organizatori i preporučuju zainteresovanim da poslušaju predavanja na temu „Snaga Žene i kako osvestiti vlastitu snagu da postanemo vrhunski menadžer Života“ ili „Kako za(voleti) sebe“. – Vera Čudina uči nas da je iz svake krize u životu izlaz moguć, a Keith Sherwood o tajnama isceljivanja i samorealizaciji. Život je igra, ali često prepreke u životu učine ga manje zabavnim, a kako ga učiniti jednostavnijim možete saznati na predavanju „Kako kreirati život s lakoćom“. Predavač iz Damanhur Italija približiće nam kako doći u kontakt sa sinkronicitetom (sila koja stvara kontinuiranu vezu između svih događaja – budući događaji nisu slučajni već se odvijaju upravo prema načelu sinkroniciteta koji nadilazi načelo uzroka i posledice).

O biodinamičkoj proizvodnji hrane

Više sati programa posvećeno je biodinamičkoj proizvodnji hrane kao i predstavljanju poljoprivrednih gazdinstava (obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava – OPG-ova) koji uzgajaju hranu na ovaj način. Takođe, biće reči o marketingu i izvozu ekoloških proizvoda. Tema Gradski vrtovi zainteresovaće sve one koji žele da stvore svoju oazu u srcu grada.

O pozitivnom dejstvu konoplje

Tema medicinske konoplje zavladala je medijskim prostorom i sistemski raste zanimanje za tu biljku. Na „K(r)onoplji“ vodeći stručnjaci već nekoliko godina podižu svet javnosti o pozitivnom učinku konoplje na zdravlje kao i za širu upotrebu u različitim industrijama – Gordan Masnjak; Ognjen Brborović, Medicinski fakultet Zagreb; Slavko Sakoman; Marinko Petrović; Vladimir Trkulja, Medicinski fakultet Zagreb; Dubravko Klarić; Marinko Petrović, NZJZ Dr. Andrija Štampar; Ivica Kisić, Agronomski fakultet Zagreb; Hrvoje Jurić, Filozofski fakultet Zagreb, Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku; Ivica Kelam, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Osijek, Centar za integrativnu bioetiku; Damir Žubčić, Veterinarski fakultet Zagreb, Hrvatsko udruženje za prirodnu energetsku i duhovnu medicinu; Ljubomir Miščević, Arhitektonski fakultet Zagreb, Voditelj Konzorcija pasivna kuća.

Kako raste zainteresovanost o tome kako se uključiti u proizvodnju ove biljke, organizovaće se i predavanje “Kako pokrenuti start up – smart up!

Puno pažnje posvećeno je edukaciji pa posetioce očekuju radionice ajurvedske kuhinje i izrade prirodne kozmetike, NLP radionice, tehnike disanja i meditacije.

Subota popodne rezervisana je za “Na rubu znanosti s Krešimirom Mišakom”, a potom će se održati  koncert “Tribal Jam Orchestra”.

Ako ne bude pčela ni ljudi neće biti

-Većina nas upoznata je s činjenicom „Ako nestanu pčele, nestat će i čovječanstvo.“, ističu organizatori “Sajmova zdravog življenja”. – Poznato je da bi se bez pčela narušila prirodna ravnoteža na Zemlji i da pčelinji proizvodi deluju terapijski na čovekov organizam i zdravlje.

O toj temi biće reči na Međunarodnom stručnom skupu: Apiterapija – očuvanje zdravlja pčelinjim proizvodima.

Takođe, organizovan je niz predavanja za sve koji se bave pčelarstvom s temama poput budućnosti pčela i pčelarstva, uticaju klimatskih promena i izazovima savremenog pčelarstva

Institucionalna podrška

Kako poručuju sa Zagrebačkog velesajma, s godinama uspešnog održavanja raste i institucionalna podrška, pa je ove godine ona stigla od Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore, Ureda za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba, Agronomskog fakulteta, Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatskog pčelarskog saveza, Hrvatskog apiterapijskog društva, Udruge Kronoplja te HUPED-a – Hrvatskog udruženja za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu.

IZVOR – sajam županija, izvornih proizvoda, običaja i manifestacija

Na sajmu IZVOR predstaviće se potencijali hrvatskih županija i regija kroz podizanje svijesti o važnosti očuvanja domaće proizvodnje, tradicije, privrede i malih gazdinstava.

Sajam je prodajnog karaktera kako bi se podstakao interes za izvornim hrvatskim poljoprivrednim proizvodima, suvenirima te predmetima male privrede.

Sajam se organizuje u saradnji s Gradom Zagrebom, Hrvatskom zajednicom županija, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom i Obrtničkom komorom Zagreb.

Cilj održavanja sajma IZVOR je:

  • Predstavljanje ukupnog privrednog potencijala i kulturne baštine Republike Hrvatske

  • Podizanje svesti o značaju županija u privrednom, kulturnom i turističkom razvoju Republike Hrvatske

  • Podizanje svesti potrošača o kvalitetu domaćih proizvoda i usluga nosioca oznaka „Hrvatska kvaliteta“ i „Izvorno hrvatsko“ te „Hrvatski otočni proizvodi“

  • Podsticanje tržišnog interesa i rasta prodaje izvornih hrvatskih proizvoda

  • Podrška malim i srednjim preduzetnicima, privrednicima i OPG-ovima u prezentaciji njihovih proizvoda i usluga

Sajam IZVOR se sastoji od tri programske celine: privredno-poslovne prezentacije – prezentacije vodećih privrednih subjekata, privatnih preuzetnika i OPG-ova; prezentacije kulturno-turističkih potencijala – prezentacije nematerijalne baštine, narodnih običaja i manifestacija, te privrednog foruma – „Domaća proizvodnja-ključ uspjeha“, odnosno poslovnog susreta predstavnika županija, malih i srednjih preduzetnika, privrednika i OPG-ova sa predstavnicima nadležnih ministarstava, privrednih institucija i poslovnim partnerima.

Hrvatska gospodarska komora već niz godina provodi kampanju osveštavanja i kupovine hrvatskih proizvoda dok će ove godine organizovati, već navedeni, privredni forum „Domaća proizvodnja-ključ uspjeha“ pod okriljem sajma IZVOR.

Na sajmu učestvuju županije: Zagrebačka, Splitsko-dalmatinska, Varaždinska, Sisačko-moslavačka, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Koprivničko-križevačka, Vukovarsko-srijemska, Krapinsko-zagorska županija i Grad Zagreb. Nastupiće i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU sa grupacijom Hrvatski otočni proizvodi, Hrvatska gospodarska komora – Kupujmo hrvatsko, Hrvatska obrtnička komora, Obrtnička komora Zagreb, Udruga Poljički soparnik i Udruga proizvođača baranjskog kulena.

Tokom sajma biće predstavljen i projekt „Zagreb Healty Beauty Travel“ sa nagradama za posetioce. Isto tako Zajednica proizvođača Sisačko – moslavačke županije organizuje nagradnu igru u kojoj će glavna nagrada biti drveni sto sa četiri stolice.

Svečano otvaranje biće u četvrtak, 29. 09. 2016. u 12.00 sati u paviljonu 8 Zagrebačkog velesajma. Očekuje se da će sajam otvoriti Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

RADNO VREME 

SAJMOVI ZDRAVOG ŽIVLJENJA:       

Četvrtak                                                                                              10.00 – 20.00  sati

Petak                                                                                                   10.00 – 21.00  sat

Subota                                                                                                 09.00 – 21.00  sat

Nedjelja                                                                                               09.00 – 20.00  sati

IZVOR:

Četvrtak, petak                                                                                   10.00 – 20.00 sati

Subota                                                                                                 09.00 – 20.00 sati

Nedjelja                                                                                               09.00 – 19.00 sati

 

CENE ULAZNICA

jednokratna poseta                                                                               20,00 kuna

ulaznica za stalnu posetu                                                                      60,00 kuna

Popust od 20 % za organizovane grupe od 25 i više posetilaca

! BESPLATAN ULAZ u četvrtak 29. rujna od 10:00 do 14:00 sati

 

Mesto održavanja

SAJMOVI ZDRAVOG ŽIVLJENJA                                                         paviljoni 8, 8A, 9, 11A, 11a

IZVOR                                                                                                  paviljoni 7 i 7a