banner-image

Nedimović: Sumnjam da su zaražene jabuke iz Rusije

Sumnjam da 13 tona navodno zaraženih jabuka koje su pronađene u Rusiji, potiču iz Srbije, rekao je za “Blic” ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ministar je komentarisao navode medija da je u Orlovskoj oblasti u centralnom delu Rusije pronađeno 13 tona jabuka iz Srbije zaraženih opasnom štetočinom..

– Mi imamo odličnu saradnju sa ruskim službama za fitosanitarnu zaštitu. Naš način komunikacije je toliko dobar da odmah dobijemo od njih obaveštenje ukoliko nešto nije u redu sa našom robom. Budući da je ova pošiljka navodno nađena pre dva dana i da do sada nismo dobili nikakav zvaničan dopis iz Rusije, sumnjam da se radi o našim jabukama – tvrdi Nedimović u izjavi za ’’Blic’’.

Prema njegovim rečima, moguće je da su Rusi samo posumnjali da se radi o jabukama iz naše zemlje.

– Kada se desi tako nešto, oni moraju dokazati da se radi o voću iz Srbije. Kada se to utvrdi, roba se vraća, a nama se do sada nikada ništa nije vratilo – naglašava Nedimović.

On je podsetio i na slučaj zaraženih breskvi iz Srbije koje su navodno u julu otkrivene u istoj ruskoj oblasti.

– Ni tada nismo dobili nikakav zvaničan dopis i nikakve breskve nam nisu vraćene. Budući da se protokol o saradnji mora ispoštovati, odnosno da se pokvarena roba uz dopis iz ruske fitosanitarne službe mora vratiti, to jedino znači da breskve nisu bile naše – priča nam Nedimović.